Nina Táborská Rôzne

Počuli ste už o Mobilných záhradách v Bratislave? Ak nemáte kde záhradkárčiť, máme pre vás skvelý tip

Túžite pestovať vlastnú zeleninu, starať sa o svoju malú záhradku, ale nemáte vlastný priestor. Vďaka Mobilným záhradám, ktoré sú v réžii občianskeho združenia Vnútroblok, sa nenaplní len vaša túžba, ale vzniknú aj zelené oázy s čerstvou zeleninou a pravou susedskou komunitou.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o Mobilných záhradách v Bratislave? Ak nemáte kde záhradkárčiť, máme pre vás skvelý tip
Zdroj: TASR

O tom, ako také mobilné záhrady fungujú, pre koho sú určené a kde ich nájdete sme sa rozprávali so Sandrou Štasselovou – koordinátorkou Mobilných záhrad (Projekt je bottom-up združenia Vnútroblok, ktoré reaguje na množstvo nevyužitých alebo dočasne prázdnych priestorov v hodnotných mestských zónach).

Mobilné záhrady predstavujú dočasné mestské záhrady, ktoré vznikajú na nevyužívanch priestoroch. „Ktokoľvek môže priestor využívať na záhradkárčenie spolu so svojimi susedmi. Pestuje sa v prenosných boxoch, ktoré v prípade sťahovania záhrady nie je problém preniesť,“ uviedla Sandra Štasselová.

Združenie Vnútroblok založilo prvú takúto záhradu pred tromi rokmi na Sasinkovej. Už túto jar rozbehlo Vinicu a mobilnú záhradu Pionierska. Určené sú pre kohokoľvek. „Záhrady sú pre každého, kto má chuť záhradkárčiť, spoznávať susedov či formovať priestor okolo seba,“ dodala Štasselová.

Kritériá pritom nie sú. Ako hovorí koordinátorka, mobilné záhrady predstavujú pseudoverejné priestory. „Pseudo preto, lebo napríklad Sasinkova 21 je v súkromnom vlastníctve. Snažíme sa však vytvoriť atmosféru verejného priestoru – otvoreného, demokratického a prístupného,“ vysvetlila.

Na vinici teda nájdete vinič, na záhrade na Sasinkovej, ktorá ako hovorí Sandra Štasselová už má za sebou pár sezón a vyformovanú komunitu milých aktívnych ľudí, nájdete vermikompostovaciu vaňu alebo hmyzí hotel.

Ak sa pýtate, aké aktivity na vás v prípade, že sa zapojíte čakajú, záleží to v prvom rade na vás. „Vnútroblok je len v úlohe iniciátora, nie kurátora aktivít. Každá záhrada je predovšetkým o tom, kto ju využíva. A to determinuje, aké sú aktivity,“ ukončila Sandra Štasselová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM