Alexandra Húsková Rôzne

Počuli ste už o bio bazéne? Máme taký aj na Slovensku - Bio bazén Borovica

Na polceste medzi Stupavou a Malackami sa nachádza areál Kamenný mlyn. V krásnom prostredí borovicových lesov tu nájdete bio bazén Borovica. Upravený areál kúpaliska s čistou vodou bez chémie je vhodný pre všetky vekové kategórie, ako aj tehotné ženy, či bábätká.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o bio bazéne? Máme taký aj na Slovensku - Bio bazén Borovica
Zdroj: Dnes24.sk

Kamenný mlyn ponúka vo svojom areáli hotel, reštauráciu, ako aj športové možnosti rôzneho druhu. Je možné si zahrať plážový volejbal, bedminton, stolný tenis, nohejbal a futbal. Súčasťou je aj kúpalisko Borovica.

Voda ako bylinkový čaj

Bio bazén Borovica je otvorený od roku 2013. Riaditeľ areálu František Vajarský sa inšpiroval technológiou bio bazénov v Nemecku, kde bol po prvýkrát takýto typ bio bazénu vytvorený už v roku 1974.

Prírodné bazény majú výhody konvenčných bazénov, ale zároveň rešpektujú životné prostredie, ale aj naše zdravie. Bio-bazény pracujú na báze vlastného čistenia vody, čo zabezpečujú vodné rastliny vo filtračnej časti bazéna.

„Bio bazén je čistený rastlinami, vyzerá to ako kúpalisko, ale je to v podstate prírodné jazero, kde nie je použitá nijaká chémia,“ vysvetľuje František Vajarský. Bazén ma dve časti – okrajové čistiace a hlavnú kúpaciu.

V čistiacej časti sú nasadené rôzne vodné rastliny, ako lekná, vodné ťahavé rastliny, sú tu aj vodné slimáky, jesetery, mloky karpatské, či žabky – ktorí sa starajú o vyvážený ekosystém. Voda z čistiacej časti preteká do kúpacieho bazéna.

„Je to akoby ste sa kúpali v bylinkovom čaji,“ hovorí František Vajarský. Je známy tým, že každé ráno vypije pohár vody z bazéna a veľmi si to pochvaľuje. Voda je vraj lahodná. Bazén je napustený po celý rok, vodu podľa potreby dopúšťajú, alebo ochladzujú. Bazén môže byť otvorený maximálne 10 hodín denne, 14 hodín je potrebných na regeneráciu rastlín.

Relax v tieni borovíc

Krásne upravený areál leží uprostred borovicových lesov, neruší vás tu hlasná hudba. Nájdete tu reštauráciu, aj stánky s rýchlym občerstvením, šatne, odkladacie skrinky, sprchy a toalety.

Plážový volejbal, bedminton, stolný tenis, softtenis sú pre návštevníkov zdarma.

Pre deti je k dispozícii detský kútik, trampolíny, nafukovací hrad, hračky a v celom areáli sú zdarma k dispozícii aj ležadlá. Bazén je vhodný na kúpanie pre všetkých, chodí sem mnoho tehotných žien, pre ktoré kúpanie v tejto vode nepredstavuje riziko, ako aj s malými bábätkami.

  • Dĺžka hlavného bazéna je 80 metrov, hĺbka 2 metre
  • Detský bazén 5m x 5m – teplota 30 stupňov C

Kapacita je 700 ľudí. Návštevníci sem prichádzajú najmä z Bratislavy a Záhoria, chodia sem aj z Rakúska a Maďarska. „Ľudia sa tu cítia ako doma,“ hovorí František Vajarský.

Voda v bazéne je prísne kontrolovaná, každé dva týždne sa odoberajú vzorky. Na Slovensku je bio bazén Borovica unikátom. Tento rok boli dokonca prihlásení aj do svetovej súťaže bio bazénov, ktorej vyhodnotenie bude v septembri. BSK zaradil bio bazén medzi top 10 destinácií pre turistov v kraji.

Otváracie hodiny a ceny

Pondelok – Nedeľa: 10,00 hod. –20,00 hod.

Bio-bazén Borovica – cenník služieb

  • Vstup dospelý – 6 EUR/deň
  • Vstup dieťa do 6 rokov – 0 EUR
  • Vstup dieťa od 6 do 12 rokov – 4 EUR/deň ( po preukázaní kartičky poistenca)
  • Vstup ubytovaný hosť – 4 EUR/deň ( po preukázaní potvrdenia z recepcie hotela Rozália)
  • Vstup po 16,00 hod – 4 EUR
  • Permanentka 10 vstupov – 45 EUR – prenosná
  • Lehátka a šatňové skrinky zdarma.
  • Vstup do areálu bazéna je len s čipovým náramkom.
  • Záloha na čipový náramok – 5 EUR ( po vrátení bude záloha vrátená)
  • Záloha na kľúč od šatňovej skrinky – 5 EUR ( po vrátení bude záloha vrátená)
  • Plážový volejbal, bedminton, stolný tenis, softtenis sú pre návštevníkov zdarma.
  • Záloha na športové potreby ( lopta, rakety) – 10 EUR
  • Ďalšie možnosti športového vyžitia sú minigolf v tieni stromov, prechádzky v okolitých lesoch a turistika v Malých Karpatoch a na blízke hrady (Pajštún, Devín, Plavecký Hrad a iné). Príjemný oddych poskytuje celý areál Kamenného Mlyna v borovicových lesoch Záhoria.
Bio bazén Borovica
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM