Adriana Banásová Rôzne

Počas vinobrania majú v Pezinku a Rači daň za užívanie verejného priestranstva

V meste Pezinok i v bratislavskej mestskej časti Rača sa platí daň aj za osobitné užívanie verejného priestranstva počas vinobrania. Daň platí fyzická alebo právnická osoba, ktorá toto priestranstvo bude využívať na predaj výrobkov alebo poskytovanie služieb.

Ilustračný obrázok k článku Počas vinobrania majú v Pezinku a Rači daň za užívanie verejného priestranstva
Zdroj: TASR

Podľa samosprávy Pezinka je táto daň dôležitá. „Samospráva totiž vynakladá nemalé finančné prostriedky súvisiace s čistením mesta, zabezpečením prenosných toaliet, vyplatením odmien pre účinkujúcich, zabezpečením pódií,“ povedala Viera Noskovičová z Mestského úradu v Pezinku.

Podľa nej to pre mesto nie je ekonomicky zaujímavá časť príjmu, ide vraj viac o propagáciu mesta a kultúrne vyžitie návštevníkov vinobrania.

Rozdielna výška daní

Daň za užívanie verejného priestranstva počas vinobrania má viacero sadzieb. Určené sú podľa toho, na čo bude verejné priestranstvo využité. Ak je to na občerstvenie a reštauračné služby spojené s predajom alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, tak v Pezinku sa denne za meter štvorcový (m2) verejného priestoru platí 20 eur. Pri predaji skla, bižutérie, hračiek či suvenírov platí sadzba sedem eur za m2 na deň.

Ak niekto predáva vinohradnícke či záhradkárske potreby alebo techniku, za užívanie priestranstva zaplatí päť eur za m2 na deň. Najlacnejšia sadzba je za využívanie priestoru na sedenie pri prevádzke alebo rodinnom dome do šiestich m2. Za deň tu podnikateľ alebo občan zaplatí jedno euro za m2. Od dane je oslobodený predaj starožitností, umeleckých výrobkov v uličke remesiel do štyroch m2 a priestor na sedenie pri stánku do šiestich m2.

V Rači sa sadzba tejto dane nelíši len od druhu, ale aj od počtu dní užívania verejného priestranstva počas vinobrania. Ak je využité na atrakcie, za jeden deň podnikateľ zaplatí za m2 desať eur, za tri dni 25 eur. Pri ostatnom občerstvení bez miest na sedenie, do šiestich m2, je to 75 eur za jeden deň a 165 eur za tri dni. Najlacnejšia a jednotná sadzba za všetky tri dni, päť eur, je pri umeleckej výrobe s názornou ukážkou.

V Rači sú od dane za užívanie verejného priestranstva oslobodené napríklad kultúrne a športové podujatia bez vstupného alebo podujatia, ktorých celý výťažok je určený na charitatívne či verejnoprospeš­né účely.

V meste Modra sa sadzba dane pri osobitných podujatiach, ako je aj vinobranie, určuje rozhodnutím primátora alebo na základe cenovej ponuky záujemcov.

Ak chce fyzická alebo právnická osoba počas vinobrania v Pezinku alebo Rači predávať tovar alebo ponúkať služby, musí si podať na mestský alebo miestny úrad žiadosť do konania vinobrania, ktorej súčasťou musí byť doklad preukazujúci oprávnenie daňovníka predávať na trhových miestach alebo poskytovať služby.

Miestna daň za užívanie verejného priestranstva je splatná do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia. Ak nie je dovtedy zaplatená, správca dane zašle daňovníkovi výzvu na úhradu nedoplatku. Ak nie je daň uhradená ani po tom, nedoplatok na dani sa vymáha exekučným konaním.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM