Kultúra

Počas Noci literatúry sa bude čítať aj v opustených domoch a v starom autobuse

Tento rok sa do literárnej noci zapojili úryvky z aktuálnych slovenských prekladov autorov z 13 európskych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Počas Noci literatúry sa bude čítať aj v opustených domoch a v starom autobuse
8
Galéria
Zdroj: TASR

Sériu čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov na miestach, ktoré sa bežne s literatúrou nespájajú, prinesie v Bratislave v stredu 22. mája 11. ročník Noci literatúry.

Čítanie aj v autobuse

„Uskutoční sa na 14 miestach v pešej zóne Starého Mesta,“ informovala Petra Darovcová z Českého centra. „Čítať budú známi slovenskí herci a herečky – vždy v polhodinových intervaloch. Návštevníci budú 15 minút počúvať čítanie a 15 minút budú mať čas na presun na ďalšie miesto. Poradie, v akom miesta navštívia, si každý zvolí sám. Čítania sa na každom mieste zopakujú deväťkrát, preto si treba vopred premyslieť trasu,“ spresnila.

Miestami čítaní budú podľa Darovcovej rozmanité, účastníci sa prejdú uličkami Starého Mesta, najmä Baštovou a Zámočníckou. Väčšina miest čítaní sa nespája s literatúrou, ale s inými žánrami umenia. Bude sa čítať v divadle, v niekoľkých galériách, ale aj v opustených domoch. Raritnou zastávkou bude starý model autobusu MHD, pristavený v spodnej časti Námestia SNP.

Preklady zahraničných autorov

Tento rok podujatie súperí s hokejovými majstrovstvami. „Veríme však, že fanúšikovia Noci literatúry sú nám verní a z tradične bohatej ponuky zaujímavých miest a kníh si ľahko vyberú a strávia s nami pekný a dlhý večer,“ poznamenala Vilma Anýžová, riaditeľka Českého centra, ktoré v spolupráci s kultúrnymi inštitútmi a veľvyslanectvami EUNIC a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku projekt organizuje.

Do literárnej noci sa zapoja aj úryvky z aktuálnych slovenských prekladov autorov z 13 európskych krajín. „Do tohto ročníka sme nominovali jedného z víťazov Ceny Európskej únie za literatúru, mladého nemeckého autora Benedicta Wellsa a jeho dielo Na konci samoty. Cieľom tejto ceny je poukázať na kreativitu a rôznorodé bohatstvo súčasnej európskej literatúry v oblasti fikcie a podporovať jej šírenie v rámci Európy, čo skvele napĺňa práve podujatie Noci literatúry,“ hovorí vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Noc literatúry
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM