Správy

Počas Národného behu Devín-Bratislava pripomenú aktivisti stratu PKO

Občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) budú dnes počas 69. Národného behu Devín – Bratislava symbolicky protestovať pred vchodom do zbúraného Parku kultúry a oddychu (PKO), kadiaľ povedie trasa pretekov.

Ilustračný obrázok k článku Počas Národného behu Devín-Bratislava pripomenú aktivisti stratu PKO
Zdroj: TASR

Aktivisti chcú upozorniť na stratu niekdajšieho kultúrneho stánku a „nenahraditeľnú škodu pre mesto a jej občanov“.

Iniciatíva BAO kladie vinu bratislavskému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi, ktorý podľa nich „srovnal“ kultúrno-spoločenské priestory mesta bez dôvodu a primeranej náhrady. Aktivisti za spoluvinníkov považujú aj 28 mestských poslancov, ktorí zahlasovali za dohodu mesta s developérom o mimosúdnom urovnaní sporu, ktorý sa týkal búrania budovy.

Na mieste PKO má vyrásť červené futuristické planetárium a mediatéka. Taktiež aj byty a administratívne priestory.

Iniciatíva BAO chce dnešným protestom upozorniť na neustálu „urbicídu“ mesta za posledných 25 rokov. „Keď sa vyrúbali desaťtisíce stromov, zlikvidovali sa takmer všetky technické pamiatky stredoeurópskeho významu a mnoho ďalších historických pamiatok. Zmizli športoviská či zanikli tradičné priestory,“ uviedli občianski aktivisti, ktorí vyjadrujú obavy o ďalšie verejné priestranstvá a budovy v Bratislave.

Magistrát hlavného mesta ešte v decembri 2015 v prípade PKO argumentoval, že rozhodol racionálny prístup a realistický pohľad na stav veci. „Čoho dôsledkom je ukončenie desaťročnej agónie a neschopnosti vyriešiť problém s PKO,“ povedala v tom čase hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Prečítajte si aj: Šport pri ostnatých plotoch : beh Devín – Bratislava má najdlhšiu tradíciu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM