Rôzne

Počas horúčavy si vyprážaný rezeň radšej odpustite

Horúčavám treba prispôsobiť jedálny lístok. Odborníci radia ľahko stráviteľné jedlá, naopak, obmedziť treba tučnú a energetickú stravu. Sezónne ovocie, zelenina a ryby sú dobrou voľbou. Majonézový šalát a vyprážané jedlá by vám mohli v horúcom počasí uškodiť.

Ilustračný obrázok k článku Počas horúčavy si vyprážaný rezeň radšej odpustite
Zdroj: TASR

„Tieto kritériá spĺňajú najmä ovocie a zelenina. Obsahujú veľa vody, nemajú žiaden tuk, skrýva sa v nich veľké množstvo vitamínov a antioxidantov,“ informovala Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.

Hoci ľuďom pri tropických horúčavách chutí menej, energiu treba podľa jej slov dopĺňať, pretože telo prichádza potením o minerály. Uprednostniť treba sezónne ovocie a zeleninu, majú vyššiu výživovú hodnotu než tie z dovozu.

Odporúčanými jedlami sú zeleninové šaláty pokvapkané rastlinným olejom, ryby, chudé mäso a orechy. Vhodné sú aj cestoviny alebo celozrnné pečivo s rastlinnými tukovými nátierkami na báze kvalitných rastlinných olejov.

„Takto by sme mali zabezpečiť aj zužitkovanie vitamínov rozpustných v tukoch. Chybu neurobíte ani s kyslomliečnymi výrobkami, jedlá s tvarohom alebo čerstvým syrom zabezpečia prísun kvalitných bielkovín,“ povedala Jurkovičová.

Ľudia by sa mali vyhnúť rôznym lahôdkam, majonézovým šalátom či zmrzline. Môžu byť nesprávne skladované, čo spôsobuje hnačkové a iné infekčné ochorenia.

Prečítajte si viac: Horúčavy dávajú Bratislavčanom zabrať. Na urgentných príjmoch sa plnia čakárne

Vysoké teploty ovplyvňujú obehový a nervový systém, spôsobujú problémy s dýchaním. Telo ťažšie odvádza teplo a prehrieva sa a človek nechce tak často jesť.

Počas horúcich dní by však ľudia nemali podceňovať najmä pitný režim, vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nepociťuje smäd. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú tie s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.

Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

Prečítajte si aj: Redakcia radí: Trhy a obchody sú plné melónov, máme pre vás osviežujúci tip ako sa schladiť počas horúčav!

Kam sa ísť schladiť? Kde v Bratislave sa môžete okúpať zadarmo? Pozrite sa, aké služby a vybavenie ponúkajú prírodné jazerá

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM