Rôzne

Počas Dňa narcisov sa bude v uliciach Bratislavy pohybovať takmer 2 000 dobrovoľní­kov

Deň, kedy si pripíname žltý kvietok narcisu na oblečenie ako symbol spolupatričnosti s ľuďmi bojujúcimi s rakovinou, pripadol tento rok na aprílový piatok - trinásteho.

Ilustračný obrázok k článku Počas Dňa narcisov sa bude v uliciach Bratislavy pohybovať takmer 2 000 dobrovoľní­kov
5
Galéria
Zdroj: Liga proti rakovine SR

To, že piatok 13. nemusí byť nešťastný, chce dokázať Liga proti rakovine v uliciach spolu s dobrými ľuďmi. Tradičná verejno-prospešná finančná zbierka – Deň narcisov sa uskutoční už 22. rok.

Prejav solidarity

Na Slovensku pribudne každoročne 34 000 ľudí s diagnózou rakovina. Liga proti rakovine už 28 rokov pomáha onkologickým pacientom. Môže tak robiť i vďaka tradičným „narcisovým“ piatkom. Jedným z nich je i piatok 13., kedy sa v uliciach miest a obcí po celej krajine bude nachádzať takmer 16 000 dobrovoľní­kov, ktorí vám za ľubovoľný finančný príspevok pripnú symbol nádeje a prejavu solidarity – narcis.

Finančné prostriedky vyzbierané počas Dňa narcisov budú použité na realizáciu dlhoročných psychosociálnych projektov, ktoré sú určené na priamu pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám.

Deň narcisov v Bratislave

Počas Dňa narcisov sa v uliciach Bratislavy bude pohybovať takmer 2 000 dobrovoľní­kov. Väčšinu z nich tvoria žiaci a študenti, pridajú sa i skauti, členovia rôznych záujmových združení a klubov. Už tretí rok bude Liga proti rakovine v Bratislave spolupracovať s aplikáciou Hopin taxi, ktorá označí svoje vybrané taxíky vlajkami so symbolom Dňa narcisov. Zákazníci tak budú presne vedieť, v ktorom taxíku môžu získať symbolický umelý kvietok narcisu a leták s informáciou, ako môžu prispieť a ako sa využívajú financie získané zbierkou.

Fragile Bratislava Narcis Tour

Tradíciou sa stáva už aj spolupráca s a´cappella zoskupením Fragile, ktorí už tretí rok organizujú koncertné turné pod názvom Fragile Bratislava Narcis Tour, počas ktorého odohrajú v Bratislave 11 koncertov. Počas Dňa narcisov – 13. apríla, sa uskutoční koncert v Kultúrnom dome v Dúbravke. Vstupenky je možné zakúpiť v sieti Ticketportal, prípadne v jednotlivých KD.

V roku 2017 sa vďaka dobrovoľníkom – žiakom a študentom, skautom, členom pobočiek Ligy proti rakovine, členom iných organizácií a občianskych združení či súkromným firmám vyzbieralo v uliciach 942 856,39 eur. Čistý výnos – 914 635,23 eur – bol počas uplynulého roka použitý na zastrešenie a realizáciu psychosociálnych projektov pre onkologických pacientov, na podporu výskumu, nemocničných a zdravotníckych zariadení, no v neposlednom rade aj na podporu informovanosti o prevencii a zdravom životnom štýle (www.dennarcisov.sk, www.lpr.sk).

Ako rozpoznať dobrovoľníka?

Pre rok 2018 sú pre dobrovoľníkov platné tieto identifikačné zna­ky:

• Tyrkysovo-modré tričko s logom Ligy proti rakovine na chrbte, ktoré bude mať oblečené dobrovoľník.

• Identifikátor dobrovoľníka umiestnený na ľavej strane prednej časti trička, obsahujúci nápis „DOBROVOĽNÍK DN 2018“ a číslo dobrovoľníka.

• Narcisy – symbol zbierky na rozdávanie za dobrovoľný príspevok – budú žltej farby s jemným oranžovým stredom so zeleným papierovým štítkom, na ktorom je napísané „22. ročník“ a rok „2018“.

• Papierová pokladnička tmavožltej farby s bielo – modrou potlačou opatrená textom – Deň narcisov, 13. 4. 2018, #chcempomahat, a číslom registrácie zbierky, vydaným Ministerstvom vnútra SR. Každá pokladnička bude prelepená modrými ochrannými nálepkami so žltým nápisom Deň narcisov. Okrem toho sa na každej pokladničke nachádza logo Ligy proti rakovine a číslo pokladničky.

V prípade, ak by ste natrafili na jednotlivcov či skupiny, ktoré robia zbierky v mene Ligy proti rakovine, no nerozpoznáte u nich platné identifikačné znaky, kontaktujte prosím sekretariát Ligy proti rakovine na telefónnom čísle 02/5292 1735 alebo priamo mestskú políciu vo vašom meste.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM