Nina Táborská Rôzne

Po Starom Meste prichádza s konceptom nových vianočných trhov aj magistrát. Čo sa má zmeniť?

Vianočné trhy majú v Bratislave dlhoročnú tradíciu a každoročne prilákajú množstvo Bratislavčanov, ale i návštevníkov mesta. Nielen vedenie Starého Mesta, ale aj magistrát sa rozhodol, že tohtoročné vianočné trhy by mali byť krajšie a zaujímavejšie a preto zavádza niekoľko noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Po Starom Meste prichádza s konceptom nových vianočných trhov aj magistrát. Čo sa má zmeniť?
Zdroj: Dnes24.sk

Okrem toho, že sa predĺži doba trvania trhov, obnoví a rozšíri sa aj počet vianočných stánkov, vianočné trhy sa rozšíria aj na Primaciálne námestie, predajcovia budú viazaní Kódexom trhovníka s dôrazom na kvalitu ponúkaného sortimentu a zmení sa i vizuál samotných stánkov.

„Kvalita, systém a poriadok. V tomto duchu sa budú niesť tohtoročné vianočné trhy,“ povedal na úvod primátor Ivo Nesrovnal.

„Aj keď počasie tomu nenasvedčuje, na magistráte sme vždy krok vpred a už teraz pracujeme na Vianociach. Vianočné trhy sú totižto jednou z dominantných podujatí Bratislavy. Tešia sa z nich nielen domáci ale i návštevníci a my by sme boli radi, keby sa tešili ešte viac,“ uviedol primátor, podľa ktorého sa posledné roky nespokojnosť s trhmi začala stupňovať a preto je na čase tento stav zvrátiť.

„Momentálne sú trhy o tom istom – opakujúci sa sortiment, bez fantázie, cigánska, klobásky a placky,…stráca sa ich čaro a preto chceme s týmto spraviť koniec a prinášame nový koncept trhov,“ dodal primátor.

Mesto stanovilo jednotnú minimálnu nájomnú cenu stánkov. Jednotný bude aj vizuálny obraz – dodržiavanie farieb stánkov, spôsob označenia prevádzok, ako aj cenníkov v jednotlivých stánkoch, či dodržiavanie vzoru výzdoby a jednotného oblečenia trhovníkov.

„Na vianočné trhy do Viedne chodia nielen samotní Viedenčania, ale aj turisti, pretože vedia, že tam nájdu kvalitu. Takto by to malo fungovať aj u nás,“ povedal Nesrovnal a doplnil: „Predajcovia sa preto zaviažu dodržiavaním Kódexu trhovníka bratislavských vianočných trhov 2015. Dodržiavať by tak mali kvalitu a čerstvosť ponúkaných tovarov, pochutín a služieb.“

S tým súvisia aj označenia ponúkaných tovarov a pochutín či viditeľné cenovky za ponúkané služby. Zároveň budú musieť prevádzkari dohliadať nielen na poriadok, čistotu a hygienu svojich produktov, ale aj samotného stánku či okolia v bezprostrednej blízkosti. Na dodržiavanie podmienok jednotlivých predajcov, ktoré stanovilo mesto, budú dohliadať zodpovední správcovia. Ich mená budú uverejnené na stánkoch.

Zodpovednejší prístup

Hlavné námestie bude už tradične centrálnym námestím Bratislavských vianočných trhov, na ktorom bude pódium s kultúrnym programom, gastro stánky a stánky na predaj vianočných darčekov a lahôdok. Na Františkánskom námestí bude nosnou atrakciou klzisko spolu s gastro servisom, či tradičnými charitatívnymi stánkami.

Vianočné trhy budú prebiehať na Hlavnom námestí a Primaciálnom námestí od 20. novembra 2015 do 22. decembra 2015, na Františkánskom námestí budú trvať až do 2. januára 2016.

Spolu bude na vianočných trhoch až 108 stánkov, z toho takmer 70 na Hlavnom námestí. „Vzhľadom na nevyhovujúci stav niektorých mestských stánkov pribudne na tohtoročné vianočné trhy 68 celkom nových stánkov,“ doplnil 1. námestník primátora Milan Černý.

Obsadzovanie stánkov bude zabezpečené výberovým konaním, pričom kritériami výberu bude: sortiment, vizualizácia sortimentu, referencie, výška nájomného, prihlásenie sa ku kódexu trhovníka či profesionálny kuchár pre stánky s gastroslužbami. Prihlášky zhodnotí Komisia pre Bratislavské vianočné trhy 2015.

„Chceme týmto vyzvať predajcov, ktorí majú záujem prenajať si stánok, aby sa prihlásili do výberového konania. Termín uzávierky je 2. októbra 2015. Každý, kto má záujem, nech sa určite prihlási. Prihlášky je už možné posielať,“ vyzval záujemcov Černý.

Na fotografii môžete vidieť plánovaný vizuál všetkých stánkov. Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Prečítajte si tiež: Vianočné trhy po novom: Koniec súťaženiu a preplneným námestiam s vínom a cigánskou? Možno už tento rok…

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM