Alexandra Húsková Samospráva

Po 62 rokoch bude mať Bratislava archív vo svojich rukách

Archív Bratislavy, vrátane vzácnych listín z 15.storočia, sa formálne vrátil do správy mesta Bratislava po 62 rokoch. Mestské zastupiteľstvo v septembri schválilo zámer prevzatia tohto archívu Hlavným mestom SR Bratislava od štátu do Archívu mesta Bratislavy (AMB).

Ilustračný obrázok k článku Po 62 rokoch bude mať Bratislava archív vo svojich rukách
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Národný parlament prijal na uplynulej schôdzi vládnu novelu zákona o archívoch a registratúrach, ktorý umožnil prechod dokumentov do AMB.

Návrat dokumentov z dávnej aj nedávnej minulosti bratislavskej samosprávy je veľkou udalosťou.

Archív je najstaršou kultúrno-historickou inštitúciou mesta, pracuje vyše 700 rokov a má 526 archívnych fondov a zbierok.

„Z neskoršej histórie občania najviac využívajú fond Národný výbor mesta Bratislavy pri zisťovaní majetku, pozemkov či reštitučných nárokov,“ informovala Monika Voleková z Oddelenie komunikácie Magistrátu Hl.m.Bratislava.

Archív mesta Bratislavy začne naplno pracovať od 1. januára 2017, dovtedy treba preniesť zbierkové fondy a urobiť práce na úprave priestorov. Mesto dohodne s rezortom vnútra organizáciu a harmonogram delimitácie dokumentov z archívnych fondov a zbierok do novozriadeného mestského archívu.

V súčasnosti sú mestské dokumenty uložené v priestoroch na Markovej ulici v Bratislave- Petržalke, v Slovenskom národnom archíve a Štátnom archíve v Bratislave. Archív bol do roku 1953 organizáciou mesta, potom prešiel do rúk štátu.

Dôvodom pre návrat archívu pod mesto bolo aj to, že pôvodne navrhovaná novela zákona by zrušila existenciu bratislavského archívu a zhoršila by sa dostupnosť jeho fondov pre samosprávu a Bratislavčanov.

„Mala som s kolegami niekoľko rokovaní na pôde rezortu vnútra a potešila ma ústretovosť vedenia sekcie verejnej správy. Doslova kultúrne a správne dedičstvo Bratislavy je opäť v rukách mesta," uviedla viceprimátorka Iveta Plšeková, ktorá sa za prijatie novely zákona zasadzovala.

Pripomenula, že medzi vzácne časti archívu patrí erbová listina mesta, pečať rakúskej cisárovnej a uhorskej panovníčky Márie Terézie, stredoveké spisy, mestské privilégiá a ďalšie dokumenty.

Prečítajte si aj: Kronika je úprimná výpoveď doby, ktorú žijeme. Písané slovo v sebe ukrýva emóciu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM