Tomáš Stupavský Rôzne

Po 15 rokoch opäť ožil areál Iuventy. Čo ale bude s kúpaliskom Mičurín?

Počas uplynulého víkendu sa po viac ako 15 rokoch otvorili brány areálu Iuventy na Búdkovej ulici. Konalo sa tam totiž podujatie s názvom „Druhý dych pre Mičurín“. Občianski aktivisti sa aj takýmto spôsobom snažia upozorniť na dlho nevyužívaný priestor.

Ilustračný obrázok k článku Po 15 rokoch opäť ožil areál Iuventy. Čo ale bude s kúpaliskom Mičurín?
Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie organizovalo Občianske združenie Hrad – Slavín, ktoré chcelo umožniť verejnú diskusiu o ďalšej budúcnosti areálu Iuventy. Spomínaný priestor od 50. do 90. rokov slúžil ako voľnočasové centrum pre deti a mládež.

Najväčším problémom celého objektu je ten, že pôda pred pod príjazdovou cestou patrí súkromnému majiteľovi, čo situáciu značne komplikuje.

„Zostáva nám len veriť, že spoločnými silami občanov, Ministerstva školstva, magistrátom Bratislavy a miestneho úradu Bratislava Staré Mesto dosiahneme konsenzus, ktorý umožní budove vrátiť jej pôvodný účel. A možno pridať aj niečo navyše. Potenciál tohto úžasného miesta musí zbadať každý, kto sem zavíta,“ hovorí predsedníčka Občianskeho združenia Hrad – Slavín Sabina Barborjak.

Aktivisti chcú areálu prinavrátiť jeho pôvodný význam

Budovu navrhol architekt Miloš Chorvát a postavili ju už v roku 1955. Názov dostala podľa ruského biológa Ivana Vladimiroviča Mičurina a od začiatku slúžila k výchove mládeže. V 90. rokoch, ale začali postupne aktivity areálu upadať. V roku 2007 sa rozhodlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu budovu definitívne pre verejnosť uzavrieť.

Kúpalisko však fungovalo ďalej. Do budovy sa neskôr nasťahovala štátna mládežnícka organizácia Iuventa. Tá začala sálu budovy využívať iba ako kancelársky priestor pre svojich zamestnancov.

„Je veľká škoda, že sme si toto miesto nechali na viac ako 15 rokov vziať. Ochudobnili sme oň nie len seba, ale celú jednu generáciu mladých ľudí,“ doplnila Barborjak.

Počas víkendového podujatia sa prítomní občania otvoreným listom obrátili na ministra školstva Juraja Draxlera, aby obnovil aktivity pre deti a mládež v tomto areáli. Občianske združenie plánuje aj vytvoriť zo svojich radov špeciálnu komisiu, ktorá sa pokúsi priniesť konkrétnu predstavu o fungovaní budovy a areálu a predloží ju ministerstvu.

Prečítajte si tiež: Kúpalisko Mičurín pri Iuvente zostane zatiaľ zatvorené

Zdroj foto: OZ Hrad – Slavín

Kúpalisko Mičurín
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM