Tlačové správy

Plytvanie jedlom je problémom aj v našom regióne: Tesco opäť pomôže zbierkou potravín ľuďom v núdzi

Nie je to len západoeurópsky trend. Aj na Slovensku nakupujeme viac, ako v skutočnosti spotrebujeme. Známy obchodný reťazec sa preto rozhodol znova pomáhať tým, ktorí to potrebujú.

Ilustračný obrázok k článku Plytvanie jedlom je problémom aj v našom regióne: Tesco opäť pomôže zbierkou potravín ľuďom v núdzi
Zdroj: TESCO SR

Tesco chce do roku 2020 zo všetkých svojich predajní v strednej Európe ponúkať na dennej báze prebytočné potraviny ľuďom v núdzi. Obchodný reťazec chce darovať prebytky prostredníctvom miestnych potravinových bánk. Len v lete tohto roku predajne Tesco v strednej Európe darovali vyše 5 000 ton potravín, čo sa rovná takmer 13 miliónom porciám jedla.

Plytvanie potravinami

„Vo svete sa plytvá až jednou tretinou všetkých potravín; len členské štáty Európskej únie ročne vyhodia 100 miliónov ton potravín. Vyhadzovať potraviny v takomto objeme je neprijateľné, keď množstvo ľudí na celom svete trpí nedostatkom jedla. V spolupráci s národnými vládami a charitatívnymi organizáciami sa Tesco ako spoločensky zodpovedná firma snaží bojovať proti hladu a plytvaniu jedlom. Aktuálne sme sa zaviazali k spolupráci s vládami a miestnymi charitatívnymi partnermi tak, aby do roku 2020 všetky naše obchody v strednej Európe darovali na pomoc ľuďom v núdzi jedlo, ktoré už nemôže byť predané, ale je stále vhodné na ľudskú spotrebu,“ povedal Ian Hutchins, medzinárodný riaditeľ komunikácie Tesco.

„Tesco na Slovensku dlhodobo spolupracuje s Potravinovou bankou Slovenska. Tento rok sme jej darovali 15-tisíc eur na kúpu automobilu na rozvoz potravín ľuďom v núdzi, ktorý sme 14. októbra 2016 slávnostne uviedli do používania,“ uviedla Zuzana Lošáková, správkyňa Nadácie Tesco.

„Tešíme sa, že aj s pomocou novej dodávky zakúpenej z finančného daru Nadácie Tesco budeme môcť rozviezť viac potravín rodinám, ktoré ohrozuje chudoba, pre osamelých starých či chorých ľudí v núdzi,“ dodal Marko Urdzik, predseda Potravinovej banky Slovenska.

Potravinová zbierka

Darovanie novej dodávky a prebytočných potravín nie je jediným projektom, ktorý na Slovensku Tesco a Potravinová banka Slovenska spolu organizujú. Už štvrtý rok organizujeme s charitatívnymi partnermi potravinovú zbierku pre ľudí v núdzi. Vlani Slováci v tejto zbierke darovali až 77 ton trvanlivých potravín a drogérie, čo je o 60 % viac než rok predtým. Hodnota vyzbieraného tovaru bola 109-tisíc eur a spoločnosť Tesco ju navýšila o pätinu.

„Sme veľmi radi, že sa do potravinovej zbierky zapája každý rok čoraz viac zákazníkov Tesca. Každému, kto v minulých rokoch prispel, patrí veľká vďaka – našim zákazníkom a všetkým kolegom, ktorí nielen prispeli potravinami, ale zapojili sa aj ako dobrovoľníci priamo v Tesco obchodoch po celom Slovensku. Veríme, že i tento ročník potravinovej zbierky bude rovnako úspešný,“ doplnila Zuzana Lošáková.

Tohtoročná potravinová zbierka bude prebiehať vo vyše 80 predajniach Tesco od 24. do 26. novembra 2016. Tesco každoročne k pomoci pridáva 20 percent z hodnoty darovaného tovaru.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: TESCO SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM