Správy

Plynulosť premávky v Čunove je v nedohľadne

Dokončenie diaľničného privádzača pri Čunove sa posúva. Starostovia dotknutých prihraničných mestských častí Bratislavy sú z oddialenia termínu sklamaní.

Ilustračný obrázok k článku Plynulosť premávky v Čunove je v nedohľadne
Zdroj: TASR

Križovatka Bratislava – Čunovo na diaľnici D2 by mala byť dokončená v decembri 2027. S termínom jej realizácie v rokoch 2025–2027 sa ráta v zámere projektu, ktorý je v pripomienkovom konaní.

„V súčasnosti prebieha proces EIA. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude postupovať v zmysle záverečného stanoviska EIA, ktoré odporučí variant pre ďalšiu prípravu“, uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová s tým, že ďalšia príprava bude pokračovať procesom územného rozhodnutia, majetkovo-právneho vysporiadania a stavebného povolenia.

Starostovia dotknutých prihraničných mestských častí Bratislavy sú z posunutia termínu sklamaní. „Národná diaľničná spoločnosť nám sľúbila, že zjazd pri Čunove vybuduje do roku 2020“, uviedol starosta Jaroviec Pavel Škodler. Na Miestny úrad v Čunove doručili vypracovaný zámer križovatky 14. júla.

Plynulosť premávky v nedohľadne

Verejnosť mala 21 dní na podanie pripomienok k jeho návrhu. Informovala starostka Gabriela Ferenčáková, podľa ktorej posunutie termínu realizácie diaľničného privádzača je veľmi nepríjemná správa najmä pre obyvateľov Čunova a Rusoviec.

„Je mi z toho veľmi smutno, lebo si viem predstaviť, čo to bude pre nás všetkých, čo tu bývame, znamenať, ak dovtedy bude pokračovať výstavba domov a bytov, a ak Danubia Park bude postavený bez akejkoľvek novej cestnej komunikácie“, uviedla Ferenčáková.

Vybudovaním diaľničného privádzača na diaľnici D2 pri Čunove sa má zvýšiť plynulosť, rýchlosť a bezpečnosť cestnej premávky.

Riešenie pre Jarovce, Rusovce aj Petržalku

Križovatka, ktorej začiatok sa bude napájať na existujúcu cestu v smere na Vodné dielo Gabčíkovo, dopravu tranzitného charakteru odkloní na diaľničnú sieť a nebude nezaťažovať miestne komunikácie bratislavských mestských častí Rusovce, Jarovce a Petržalka.

Zároveň sa zlepší dopravná dostupnosť oblasti Čunova, okolia vodného diela a obcí Dobrohošť, Vojka nad Dunajom a Bodíkov na diaľnicu D2 pred štátnou hranicou tak, aby vozidlá obchádzali intravilán Rusoviec.

Križovatka bude najväčším prínosom pre plánovanú výstavbu areálu Danubia Park v lokalite zdrže Hrušov, kde má vyrásť nové medzinárodné stredisko športu a cestovného ruchu. Začiatok výstavby diaľničného privádzača je v zámere projektu určený na december roku 2025, do prevádzky by mal uvedený o dva roky neskôr.

Čítajte aj: Prečo bude diaľnica bez súbežných kolektorov? NDS zverejnila dokumentáciu ku križovatke Triblavina

Ilustračné foto

Dialnica D2 a D4
17
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM