Kultúra

Ples v opere otvoril anglický spevák a skladateľ Paul Young

V sobotu sa začala slovenská plesová sezóna. Otvára ju v rámci dlhoročnej tradície bratislavský Ples v opere. Už 16. ročník tohto prestížneho a dobročinného podujatia v historickej budove Slovenského národného divadla otvoril o 20. hodine slávnostným úderom na gong anglický spevák Paul Young.

Ilustračný obrázok k článku Ples v opere otvoril anglický spevák a skladateľ Paul Young
Zdroj: TASR

Druhýkrát v histórii tohto podujatia sa tejto pocty dostalo mužovi, pred rokom to bol jeho kolega a priateľ, anglický spevák Rick Astley. A 14 ročníkov pred ním to boli vždy iba dámy umeleckého sveta. Jednu vec však organizátori nezmenili, už po 16. raz plesových hostí sprevádzala dáma, známa moderátorka Vera Wisterová.

Režisérkou Plesu v opere bola rovnako ako minulý rok česká choreografka Jana Burkiewicz, hudobným dramaturgom skladateľ, producent a hudobník Oskar Rózsa.

Okrem hviezd plesu Paula Younga v programe vystúpili aj Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora, ktorí oživili hudbu legendárnej hudobnej skupiny Modus, Katka Knechtová, Jana Kirschner, Peter Lipa, Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý, orchester Cigánski diabli a ďalší umelci.

Čestný plesový výbor bol tohto roku zostavený opäť zo známych osobností, sú nimi herečka Emília Vášáryová, ambasádorka dobročinného poslania Plesu v opere, Eva Blahová, profesorka operného spevu, herec Martin Huba, generálny riaditeľ SND Marián Chudovský, Pavol Lančarič, generálny riaditeľ Orange Slovensko, Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky, Jaromír Pastorek, splnomocnenec vlády pre výskum a inovácie, a Ľubica Vargicová, sopranistka Opery SND.

Výťažok poputuje na Centrá včasnej intervencie

Výťažok zo 16. dobročinného Plesu v opere poputuje Nadácii SOCIA na zriadenie a prevádzku štvrtého Centra včasnej intervencie (CVI) na Slovensku, ktoré má pribudnúť v Banskej Bystrici. Ide o veľkú spádovú oblasť, v ktorej akútne chýba pomoc zariadenia včasnej intervencie.

Primárnym cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi (do sedem rokov), ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Bezplatne ponúka sprevádzanie a poradenské služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda. Na Slovensku fungujú tri centrá v Bratislave, Žiline a Prešove, pričom všetky vznikli v roku 2015.

Začiatky Plesu v opere

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Prvou hviezdou v roku 2001 bola speváčka Lucie Bílá, moderátorkou Alena Heribanová.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: To najlepšie z pätnástich ročníkov Plesu v opere

Ples v opere našiel svoje miesto v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorá sa spája s vrcholnými umeleckými aj spoločenskými podujatiami.

Plesu sa opätovne dostalo tej cti, že nad ním prevzala záštitu Bratislava, hlavné mesto Slovenskej republiky. Každoročne ho poctia svojou prítomnosťou významné osobnosti spoločenského a hospodárskeho života.

Prečítajte si aj:

Príchod hostí na Ples v opere
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM