Rôzne

Platobnú kartu ešte stále nemôžete využívať aj ako električenku

Dopravný podnik je vraj na zavedenie tejto služby pripravený, no nenašiel pochopenie u svojich partnerov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Platobnú kartu ešte stále nemôžete využívať aj ako električenku
Zdroj: TASR

Platobné karty mali na jeseň začať cestujúci v bratislavskej MHD využívať aj ako električenku. Také boli plány začiatkom tohto roka, no doteraz sa tak nestalo. Dopravný podnik Bratislava (DPB) deklaruje, že je na zavedenie takejto služby pripravený, no nenašiel pochopenie u svojich partnerov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK), teda u Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a autobusového dopravcu Slovak Lines. Tí však tvrdia, že na to pripravení ešte nie sú.

DPB je pripravený

Generálny riaditeľ DPB Milan Urban povedal, že v júli vyzvali partnerov na testovanie pripraveného systému, ktorý umožňuje použiť platobnú kartu ako nosič cestovného lístka. „Bohužiaľ, nenašli sme až také veľké pochopenie pre túto našu aktivitu a doposiaľ sa nám nepodarilo, aj napriek tomu, že sme sa o to usilovali niekoľkokrát, včleniť takýto nosič cestovného lístka do tarifného systému IDS BK,“ priblížil. DPB má podľa neho systém otestovaný a pripravený na spustenie. Podľa Urbana neevidujú v podniku žiadny merateľný parameter, ku ktorého porušeniu by malo pri zavedení takéhoto médiá v rámci IDS BK dôjsť.

Situácia, že prípadný nový nosič predplatného cestovného lístka by mal byť akceptovaný len vo vozidlách jedného z dopravcov v integrovanom dopravnom systéme, je však z pohľadu ZSSK neprijateľná. „Doteraz uplatňovaný postup riešenia považujme za jednostranné až nátlakové rozhodnutie partnera, ktoré môže negatívnym spôsobom ovplyvniť fungovanie IDS BK, a tak aj efektivitu celého systému,“ povedal hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Koncepcia rozvoja IDS BK platná v období roka 2016 nepredikovala podľa neho zavedenie služieb na báze bezkontaktných kariet vybavených EMV technológiou, a preto nie sú ostatní dopravcovia v systéme technicky pripravení akceptovať v dopravnom systéme platobné karty. ZSSK predpokladá pripravenosť na zapojenia sa do takéhoto projektu až v horizonte zhruba dvoch rokov.

Potrebná spolupráca

Dopravca Slovak Lines uviedol, že tento rok spustil bezkontaktné platby kartou v autobusoch na linke Bratislava-Schwechat-Viedeň. V prípade prímestskej autobusovej dopravy, ktorá je súčasťou IDS BK, počíta do budúcna rovnako so zavedením takejto možnosti. „Pri integrovanej doprave je nevyhnutná spolupráca a vzájomná kompatibilita na strane všetkých dopravcov. Všetky autobusy bude nevyhnutné vybaviť potrebnou technológiou a novým softvérom. Zavedenie takéhoto projektu je náročné z finančného, časového aj technického hľadiska. Bližší časový odhad preto aktuálne nie je možné spresniť,“ povedala hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID), koordinátor IDS BSK, tvrdí, že všetci dopravcovia musia byť na zavedenie tejto služby pripravení. Zároveň deklaruje, že počíta so zavedením nákupu a kontroly cestovných lístkov cez platobnú kartu. „V súčasnosti spolupracujeme pri nastavení stratégie zavedenia tejto služby so spoločnosťou Card Solutions, ktorá má skúsenosti z Českej republiky. Jednou z našich priorít je zavedenie nákupu a kontroly cestovných lístkov cez platobnú kartu v IDS BK urýchliť,“ povedala hovorkyňa BID Eva Kukurová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM