Samospráva

Platnosť SeniorPasov sa bude dať predlžovať priamo vo vozidlách MHD

Existujúce označovače by malo stačiť len softvérovo vylepšiť. Zastupiteľstvo v rámci riešenia petície za uľahčenie dopravy seniorov v IDS BK prijalo taktiež uznesenie, aby primátor do konca októbra inicioval zmenu zákona, ktorá umožní využiť občiansky preukaz ako cestovný lístok.

Ilustračný obrázok k článku Platnosť SeniorPasov sa bude dať predlžovať priamo vo vozidlách MHD
Zdroj: TASR

Predlžovanie platnosti SeniorPasu, ktorý umožňuje seniorom nad 70 rokov cestovať v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) bezplatne, má byť jednoduchšie. Stačiť bude raz ročne jeho priloženie k označovaču lístkov vo vozidlách MHD. Seniori tak nebudú musieť pre predĺženie platnosti SeniorPasu navštevovať predajné miesta dopravcov IDS BK. Rozhodlo bratislavské mestské zastupiteľstvo, ktoré tak prijalo návrh poslancov z Klubu pre Bratislavu.

Zlepšiť a uľahčiť

Aby táto služba fungovala bude stačiť podľa predsedu Klubu pre Bratislavu Martina Borguľu už existujúce označovače v MHD len softvérovo vylepšiť. „Myslíme si, že týmto spôsobom významne uľahčíme život 30-tisíc bratislavským seniorom,“ uviedol poslanec. Zastupiteľstvo požiadalo bratislavského primátora Iva Nesrovnala, aby v tomto smere do 31. augusta zabezpečil u koordinátora projektu IDS BK – v spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava (BID), realizáciu potrebných opatrení.

Čítajte tiež: V prípade SeniorPasov podali odvolanie

Podľa BID uvedenie nových označovačov s funkciou zakúpenia cestovného lístka a následne aj s možnosťou predĺženia platnosti predplatných cestovných lístkov je jedným z jej cieľov, ako uľahčiť občanom cestovanie integrovanou dopravou. „Nové označovače budú k dispozícii na vlakových staniciach a vo vozidlách integrovaných dopravcov. Veríme, že koncom októbra už cestujúci budú môcť službu predlžovania SeniorPasov priložením karty na označovač plne využívať,“ informoval dnes predseda predstavenstva BID Marian Rovenský.

Zmena zákona

Uľahčenie predlžovania platnosti SeniorPasov víta aj Krajská organizácia Jednoty dôchodcov v Bratislave. „V mesiaci november a december 2015 som si prešla predajné miesta dopravcov, keď sa vydávali SeniorPasy a bolo mi veľmi ľúto našich seniorov, že tam museli aj dve hodiny stáť v rade. Boli aj o paličkách a o barlách, nedalo sa kde sadnúť a odpočinúť,“ priblížila Žofia Lomnická.

Zastupiteľstvo v rámci riešenia petície za uľahčenie dopravy seniorov v IDS BK prijalo taktiež uznesenie, aby primátor do konca októbra inicioval zmenu zákona, ktorá umožní využiť občiansky preukaz ako cestovný lístok v prípade bezplatnej prepravy seniorov nad 70 rokov alebo umožní pridať do občianskeho preukazu funkcie SeniorPasu.

„Chceme, aby takáto výnimka bola v zákone. My budeme tlačiť na všetkých kompetentných, aby raz občiansky preukaz slúžil na všetko,“ uviedol bratislavský poslanec a starosta Vrakune Martin Kuruc.

Mestskí poslanci taktiež odsúhlasili, aby k vybranej skupine cestujúcich, ktorá bude v rámci IDS BK v hlavnom meste cestovať od mája opäť zadarmo, pribudli aj protifašistickí bojovníci a ich najbližší príbuzní, narodení pred novembrom 1989, s trvalým pobytom v Bratislave.

Čítajte tiež: Kedy a ako vrátia peniaze za cestovné vybraným skupinám obyvateľov?

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM