Tomáš Stupavský Rôzne

Plánujete cestovať do USA? Americká ambasáda vám, ale teraz víza nevydá

Vo „vhodnejšom“ období sa to ani nemohlo stať. Mnoho slovenských študentov a turistov trávi každé leto v Amerike, no tento rok sa za veľkú mláku tak ľahko nedostanú. Väčšina z nich je bez víz a stále na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Plánujete cestovať do USA? Americká ambasáda vám, ale teraz víza nevydá
Zdroj: TASR

Ak ste sa chystali stráviť leto alebo dlhšie pobudnúť v USA, zatiaľ to nebude možné, pretože americká ambasáda v Bratislave už takmer dva týždne nevydáva víza. Dôvodom sú technické problémy pri udeľovaní a následnom tlačení víz.

Čiže študenti, ktorí chcú využiť program Work and Travel alebo ľudia, ktorí žiadajú o pracovné alebo dlhodobé turistické víza, musia zatiaľ čakať.

„Povedali mi to čo aj ostatným, že majú problém so systémom, ktorý vydáva víza a nevedia kedy ho opravia,“ povedala pre Bratislava24.sk slečna Barbora, ktorá žiadala práve o dlhodobé turistické víza.

Čo s letenkou?

Ďalej jej na americkom veľvyslanectve bolo doporučené, aby si nekupovala, prípadne stornovala alebo prebookovala letenku. „Mohla som sa iba zasmiať. Väčšina ľudí má už letenky dopredu kúpené, keďže sú drahšie a hlavne koho by napadlo, že sa pred letom vyskytne takýto problém,“ doplnila Barbora.

„Máme technické problémy s vízovým systémom, čo spôsobuje meškanie pri tlačení všetkých typov víz. Týka sa to prevažne žiadostí, ktoré sme obdržali po 8. júni. V súčasnosti ambasáda neprijíma žiadne nové žiadosti o víza,“ uvádza americké veľvyslanectvo v Bratislave.

Problém sa netýka len Slovenska

Technické problémy nemá iba ambasáda sídliaca na Hviezdoslavovom námestí, majú ho aj iné americké veľvyslanectvá po celom svete.

Do USA sa dá vycestovať aj prostredníctvom elektronického formuláru ESTA. Ten funguje bez problémov a záujemcom umožní pobudnúť za oceánom maximálne tri mesiace.

„Veľmi sa ospravedlňujeme za vzniknuté problémy s udeľovaním víz. Veríme, že sa nám v dohľadnej dobe podarí problém v systéme odstrániť,“ informovala hovorkyňa americkej ambasády v Bratislave Stephanie Fitzmaurice.

Prečítajte si tiež: Rómske deti si zahrali futbal s veľvyslancom USA

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM