Nikola Richterová Samospráva

PKO treba zachovať, lebo zaň nie je náhrada, píšu aktivisti v liste primátorovi

Otázka nestojí na tom, či sa Park kultúry a oddychu (PKO) niekomu páči, alebo nie, podstatné je, či mesto má za kultúrny stánok náhradu. Aj to si myslia aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene, ktorí v súvislosti s PKO napísali tento týždeň primátorovi Ivovi Nesrovnalovi otvorený list.

Ilustračný obrázok k článku PKO treba zachovať, lebo zaň nie je náhrada, píšu aktivisti v liste primátorovi
Zdroj: TASR

Aktivistom sa nepáči, že skupina mestských poslancov chce zrušiť uznesenie, v ktorom sa zaviazali zachovať celý objekt. Rokovať o tom má zastupiteľstvo budúci týždeň.

„Ročne sa tu konalo približne 700 až 800 podujatí. Sály PKO mohli pojať približne 3200 až 4300 ľudí na ploche viac ako 3000 štvorcových metrov,“ pripomínajú aktivisti s tým, že za vyše 50 rokov svojej existencie PKO poskytlo priestor tisíckam umelcov a státisíce divákov má na kultúrny stánok len tie najlepšie spomienky. „PKO je pamätihodnosť mesta a odborníci konštatovali vysokú hodnotu jeho budov a komplexu ako celku,“ tvrdia.

S developérom by malo mesto zameniť pozemky, myslia si aktivisti, podľa ktorých je zámena tým najideálnejším riešením. Mesto to však už skúšalo, rokovalo so štátom. Henbury Development, vlastník pozemkov pod PKO, mala dostať na výmenu štátne parcely, na ktorých stojí Výskumný ústav vodného hospodárstva. K dohode ale nakoniec neprišlo.

Nádej umiera posledná

Návrh zrušiť uznesenie o zachovaní celého PKO chce na budúcotýždňové rokovanie zastupiteľstva predložiť štvorica poslancov z klubu Bratislava Inak. Reagujú tak na fakt, že investor odstúpil od zmluvy o spolupráci pri búraní PKO a mestu dal pred vymáhaním škody posledný termín na dohodu. Poslanci chcú takto napomôcť rokovaniam.

„Máme za to, že mesto nemá peniaze na rekonštrukciu PKO, ani na opätovné vyplatenie pozemkov, ani na jeho prevádzku a už vôbec nie na vyplatenie škody v takej obrovskej výške,“ hovorí predsedníčka klubu Katarína Augustinič. Klub chce tiež zaviazať Nesrovnala, aby vyrokoval pre mesto čo najlepšie podmienky pri prípadnej asanácii budovy.

Aktivisti si však myslia, že poslanci nehája záujem občanov, ktorí im dali mandát, ale záujmy developéra. „Treba sa pýtať, kto za týmito iniciatívami stojí, prečo preferuje takúto deštrukciu a ako je v tom motivovaný,“ uviedli.

Vo veci sú aj hroziace súdne spory

Návrhu klubu sú otvorení aj niektorí ďalší poslanci. „PKO treba zbúrať a poďme sa baviť o tom, čo zmysluplné tam má stáť,“ reagoval pre TASR predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa. Aj podľa predsedu Pravicového klubu Jozefa Uhlera treba nanovo otvoriť rokovania o PKO, či už o jeho čiastočnom alebo úplnom zachovaní. „Viem si predstaviť všetky varianty. Jedným z najväčších dôvodov je aj to, že nám hrozia vážne súdne spory, ktoré môžu nenávratne poškodiť mesto,“ zdôraznil.

Nesrovnal mal vo svojom volebnom programe na primátora Bratislavy aj sľub, že sa vypracuje koncept Dunajskej promenády spolu s projektom PKO. O zachovaní celého objektu nehovoril. „Zostane zachovaná kultúrna funkcia a architektonicky a urbanisticky cenná časť,“ povedal pre TASR.

Odstúpenie od zmluvy

Spoločnosť Henbury argumentovala, že odstupuje od zmluvy o búraní PKO, lebo mesto si záväzky z nej neplní. So samosprávou sa však chce ešte dohodnúť, a to na takom riešení, ktoré by umožnilo uskutočniť ich projekt Nové PKO. V závislosti od toho, aký bude mať dohoda obsah, by potom zvážila aj „uplatňovanie svojich ostatných nárokov“, ktoré z porušovania zmluvy vyplývajú.

„Výška nárokov spoločnosti Henbury vyčíslená k dnešnému dňu predstavuje viac ako 30 miliónov eur, čo je násobne viac, ako je hodnota budovy PKO,“ uviedli konatelia spoločnosti v liste z 8. decembra 2014.

Spoločnosť však dáva mestu termín, dokedy by malo k uzavretiu dohody dôjsť. Chce to najneskôr do 31. marca tohto roku. „Uvedenú ponuku považujeme za poslednú možnú príležitosť na dohodnutie obojstranne prospešného riešenia danej lokality za spolupráce oboch zmluvných strán,“ uviedli konatelia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM