Tomáš Šuhajda Tlačové správy

Pivné festivaly ako ich nepoznáte, očami organizátora. Chcú si so mnou vypiť, no v práci nemôžem

Jeho ciele sú jasné. Možno povedať, že tak trochu megalomanské. No prečo nie, veď odvážnym šťastie praje. Ľubomír Tongeľ chce naprieč celým Slovenskom vybudovať tradíciu gurmánskych a pivných festivalov. Ich úlohou nie je len zabaviť ľudí, ale dať šancu zviditeľniť sa lokálnym potravinárskym firmám.

Ilustračný obrázok k článku Pivné festivaly ako ich nepoznáte, očami organizátora. Chcú si so mnou vypiť, no v práci nemôžem
Zdroj: Dnes24.sk

S gurmánskymi akciami ste začali pred dvoma rokmi dvomi podujatiami. Vlani to už boli 4 mestá a toto leto sa chystáte až do jedenástich. Mali doposiaľ ľudia záujem o tento typ zábavy a relaxu vo všetkých mestách rovnaký alebo je to všade inak?

Zatiaľ bola najlepšia zábava na Zemplíne. Asi je to dané temperamentom. V Michalovciach a v Humennom to žilo :). Najbližšiu akciu mám v Nitre, zmenili sme miesto konania, budeme na parkovisku pred Agrokomplexom. Dúfam, že vyjde počasie, príde viac ľudí a bude ešte lepšia atmosféra a ukážu východniarom, že aj v Nitre sa vedia baviť :).

Čo lokálne potravinárske firmy. Evidujete dostatočný záujem z ich strany o prezentáciu svojich výrobkov na takomto podujatí?

Najviac sa chcú prezentovať malé regionálne pivovary, začali aj výrobcovia cideru, občas malá mliekarnička a už máme aj stabilnú mäsovýrobu. Pomaly ľudia prichádzajúcu na to, že je to najlacnejšia reklama a možnosť ukázať sa zákazníkom.

Súčasťou týchto gurmánskych resp. pivných festivalov je aj kultúrny program. Staviate na známe mená, ktoré by mali pritiahnuť viac ľudí alebo skôr je to príležitosť pre lokálnych umelcov?

Skôr je to o lokálnych umelcoch, ktorí sú kvalitní, ale ešte nie tak dostatočne známi. Na východnom Slovensku sa nám ujala ľudová hudba – Kollárovci, Zemplín, Balážovci a ďalší. Ľudia ich poznajú a vedia, že bude skvelá zábava.

Ako dlho trvá príprava jedného festivalu v jednom meste? Čo všetko je potrebné vybaviť, dohodnúť, zorganizovať?

Koncom októbra som začal pripravovať tohtoročné festivaly, prvý bude teraz v máji, potom mám šnúru jún, júl, 7 akcií po sebe. Asi 3 mesiace potrebujem na jedno mesto. Najprv dohadujem spoluprácu s mestom, či majú záujem o tento festival, ktorý vytvorí novú tradíciu. Potom dohodnem partnerov, ktorí sa zúčastnia a odprezentujú. A keď už to všetko je, tak nasleduje program a technické záležitosti, pódium, zvuk a podobne. Nesmiem zabudnúť na reklamnú kampaň.

Stretli ste sa za tie dve predchádzajúce sezóny aj s nejakou kurióznou situáciou, ktorú ste museli riešiť?

Tých je stále mnoho :). Každá akcia prinesie množstvo šokujúcich vecí. Stalo sa, že nám nezapojili včas elektrinu a nedalo sa postaviť veľké pódium, neprišla kapela, neprišiel pivovar, lebo majiteľ si zlomil nohu a ľudia ich pivo márne hľadali. Na druhej akcii si klienti zabudli priniesť pivné sety, tak sme objednali a doniesli ešte v ten deň 120 kusov. Raz v Nitre nám ochorela po prvom dni moderátorka, ďalší deň nám vzala sanitka druhú a museli sme zohnať tretiu. Všetko musíme hneď riešiť a neexistuje možnosť, že sa to nedá. Návštevník nesmie pocítiť, že pred začiatkom niečo ešte nefungovalo :). Najhoršie je to, že si chce so mnou každý vypiť, ale v práci nemôžem :).

Aký je váš sen na túto sezónu, koľko ľudí by sa mohlo objaviť pri stánkoch dokopy vo všetkých jedenástich mestách?

Môj hlavný sen je, aby sme mali pestrú zostavu potravinárskych firiem, aby ľudia mohli skúšať, čo im chutí. Chcem skvelú zábavu pre deti a dospelých a stále väčšiu a väčšiu účasť na akciách. Ak príde za tri dni aspoň 20 až 30 tisíc ľudí, budem nadmieru spokojný :). A ešte jeden sen mám, aby nám svietilo slniečko :).

Prehľad festivalov pod organizačnou taktovkou Ľuba Tongeľa v roku 2015:

  • 15. – 17. máj: Nitra
  • 12. – 14. jún: Michalovce
  • 19. – 21. jún: Bardejov
  • 26. – 28. jún: Bratislava
  • 3. – 5. júl: Spišská Nová Ves
  • 10. – 12. júl: Stará Ľubovňa
  • 17. – 19. júl: Nové Zámky
  • 24. – 26. júl: Vranov nad Topľou
  • 21. – 23. august: Košice
  • 11. – 13. september: Humenné
  • 18. – 20. september: Nitra
  • 25. – 27. september: Trnava

Viac informácií nájdete aj na www.skfest.sk.

Na fotke: Ľubomír Tongeľ (vpravo).

(PR)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM