KAW Rôzne

Pisztoryho palác ukrýval tajomstvá – od starých premietačiek až po zakryté vzácne fresky

Významnú národnú kultúrnu pamiatku na Štefánikovej ulici už dlhší čas rekonštruujú. Komplet vynovená by mala byť v apríli 2017.

Ilustračný obrázok k článku Pisztoryho palác ukrýval tajomstvá – od starých premietačiek až po zakryté vzácne fresky
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Pisztoryho palác na Štefánikovej ulici sa konečne dočkal. Prvú etapu rekonštrukčných prác má za sebou.

„Pamiatku obnovujeme z grantu v rámci programu Finančného mechanizmu EHP, z tzv. nórskych fondov. Po rokoch chátrania bola ukončená rekonštrukcia uličnej fasády. Dokončovacie práce prebiehajú už len na soklovej časti siahajúcej po prvé poschodie,“ informovala Nora Remiarová z komunikačného oddelenia mestskej časti Staré Mesto.

Ďalšou fázou bude ukončenie opravy dvorovej fasády paláca, tú plánuje mestská časť ukončiť do konca augusta tohto roka. Súčasťou projektu je i renovácia a reštaurovanie okien a výmena kotolne. Budova by mala byť kompletne vynovená v apríli 2017.

Socialistické barbarstvo

Leninovo múzeum, ktoré v paláci sídlilo od roku 1954, niektoré honosné stropy zakrylo sadrokartónovými platňami a umelo ich tak znížilo. Propagandistická výzdoba, vitríny a portréty tu boli roky.

Nik netušil, v akom stave stropy budú. Fresky preto boli veľkým prekvapením. Sčasti ich odkryli až pamiatkari pred približne siedmimi rokmi, keď tu robil výskum Mestský ústav ochrany pamiatok.

K vybaveniu bývalého múzea patrí aj socialistické kino v suteréne, kde ešte stále možno nájsť staré premietačky.

Chátrajúci klenot

Bočné krídlo sa po revolúcii využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. Tí boli do roku 2005 posledným nájomníkom paláca. Odvtedy bol prázdny a chátral, hoci viackrát prišli návrhy na jeho využitie.

Uvažovalo sa o múzeu diel výtvarníka Vincenta Hložníka, neskôr o centre výtvarného umenia s tým, že najkrajšia sála s freskami by po obnove mohla slúžiť ako reprezentačná a sobášna sieň. K svojej pôvodnej funkcii by sa mohla vrátiť aj tanečná či koncertná sála na prvom poschodí.

Sídlo bohatého lekárnika

Palác si dal postaviť lekárnik Felix Pisztory koncom 19. storočia. V tom čase bola ulica ešte len vznikajúca mestská trieda smerom k Uhorskej kráľovskej železnici a pozemky pre svoje paláce a vily si tu skupovali bohatí obyvatelia Prešporku. Pisztory mal za palácom záhradu, siahajúcu až k dnešnému Slavínu a v nej si pestoval svoje liečivé byliny.

Podľa knihy historika Tivadara Ortvaya palác vynikal vkusom a luxusom. Väčšina pôvodného vybavenia sa zachovala a možno ju tu vidieť dodnes – kovaná brána, umelecké zábradlie, krištáľové lustre, bohatá štuková výzdoba či dokonca pozlátené fresky na strope.

Pomohla Via Cultura

Vedenie a zastupiteľstvo Starého Mesta prijali s potešením projekt mimovládnej organizácie Via Cultura, ktorá sa podujala v spolupráci so Starým Mestom palác upratať, zabezpečiť, aby doň netieklo, zbaviť ho plesní a otvoriť verejnosti. Od leta 2012 palác slúži ako nový priestor, nové kultúrno komunitné centrum Starého Mesta so zvláštnou atmosférou.

V priestoroch paláca nájdete aj obľúbené Kino Film Europe. To však bude až do 31. augusta 2016 kvôli rekonštrukcii paláca zatvorené.

Čítajte aj: Fontána so súsoším sv. Juraja s drakom je zreštaurovaná

Pisztoryho palác
5
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM