Kultúra

Pistoriho palác ponúkne v januári filmový festival i skvelý koncert

V priestoroch národnej kultúrnej pamiatky v Starom Meste sa počas prvého mesiaca v roku môžete tešiť na množstvo zaujímavých podujatí. Stačí si len vybrať.

Ilustračný obrázok k článku Pistoriho palác ponúkne v januári filmový festival i skvelý koncert
8
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

V apríli minulého roka ukončilo Staré Mesto veľkú rekonštrukciu Pistoriho paláca. Išlo o najrozsiahlejšiu rekonštrukciu tejto národnej kultúrnej pamiatky za posledné roky, ktorej náklady dosiahli sumu viac ako 666-tisíc eur. V Pistoriho paláci nedávno obnovili aj kinosálu, pričom práce pozostávali z kompletnej výmeny sedadiel a podlahovej krytiny a vymaľovania stien.

Cieľom mestskej časti je oživiť priestory Pistoriho paláca tak, ako tomu bývalo v minulosti. Od septembra preto palác znova otvoril brány pre verejnosť a začali sa tam konať rôzne kultúrne podujatia. O zaujímavé akcie nebude núdza ani v januári.

Ako sa tvorí dokumentárny film

O tvorbe dokumentárneho filmu prídu porozprávať významní slovenskí dokumentaristi – Dušan Hanák a Marek Šulík. Návštevníci sa môžu tešiť na filmové projekcie a diskusiu s autormi.

utorok, 16 január / 19:00 hod. / vstupné 3 eurá

Peter a Lucia

V Pistoriho paláci môžete byť svedkami autorského bigbítového muzikálu Deža Ursinyho. Očarí vás fenomenálna hudba v podaní Doroty Nvotovej, Jakuba Ursinyho a Talent transport.

štvrtok, 18. január / 19:00 hod. / vstupné 7 eur

Tanečný dom

V priestoroch národnej kultúrnej pamiatky sa bude konať aj interaktívny zimný festival tradičnej kultúry v jej mnohorakých podobách. Čaká vás verejná vernisáž výstavy Tradícia v pohybe – 15 rokov Tanečného domu, premiérové uvedenie unikátneho vizuálno-tanečného workshopu aj interaktívne tradičné, tanečné, hudobné i remeselno-tvorivé dielne pre malých i veľkých pod taktovkou popredných osobností tradičnej kultúry a folklórneho hnutia na Slovensku. Viac info TU.

piatok a sobota, 19. – 20. január / v piatok o 19:00 hod, v sobotu od 10:00 hod. / vstupné 5 eur

Cestovateľské kino

Chceli by ste sa aspoň na chvíľu preniesť za hranice našej krajiny? Umožní vám to cestovateľské kino s Vladimírom Hojštricom, ktorý vám porozpráva o zážitkovom rybolove v Nórsku. Pripravená bude filmová projekcia a diskusia s autorom.

utorok, 23. január / 19:00 hod. / vstupné 3 eurá

Scandi 2018

Festival severských filmov už po štvrtýkrát predstaví divákom najnovšie filmové premiéry so zaostrením na dánsky film a jeho žánrové podoby. Scandi zároveň odštartuje celoročný projekt Bergman 100, ktorého misiou je pripomenúť si a osláviť 100 rokov narodenia legendárneho autora Ingmara Bergmana.

streda až nedeľa, 24. – 28. január / program festivalu nájdete TU

Free n Loop

Milovníci dobrej muziky sa môžu tešiť na hudobný projekt Petra Luhu, Mariána Jaslovského a husľového virtuóza Jána Berkyho Mrenicu ml. Umelci prinesú plnú škálu rytmov a emócií vo vlastných kompozíciach s naživo tvorenými loopmi a zvukmi.

utorok, 30. január / 19:00 hod. / vstupné 7 eur

Zdroj: YouTube.com
Obnovený Pisztoryho palác
8
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM