Rôzne

Pietnych sprievodov za novinára J. Kuciaka a M. Kušnírovú sa plánujú zúčastniť tisícky ľudí

Dnešný sprievod organizuje OĽANO a piatkový ľudia, ktorí Jána Kuciaka osobne poznali. K bratislavským stretnutiam sa pripoja aj ďalšie slovenské mestá.

Ilustračný obrázok k článku Pietnych sprievodov za novinára J. Kuciaka a M. Kušnírovú sa plánujú zúčastniť tisícky ľudí
10
Galéria
Zdroj: Facebook

Pochod za Janka Kuciaka a Martinu Kušnírovú dnes o 17:00 hod. na Námestí SNP organizuje OĽANO. Ďalší pietny sprievod ako spomienka na mladého novinára a jeho snúbenicu sa uskutoční v piatok 2. marca o 17:00 hod. na Hviezdoslavovom námestí. Zvolávateľmi sú Peter Nagy a Katarína Nagy Pazmany, ktorí Kuciaka osobne poznali.

Nechceme žiť v Mafiánskom štáte!

„Príďte povedať hlasné DOSŤ!“ vyzýva na sociálnej sieti Igor Matovič, ktorý organizuje pochod za dvoch mladých ľudí, ktorí zomreli len preto, lebo Janko Kuciak robil prácu, ktorú podľa slov Matoviča nerobila a mala robiť Kaliňákova a Gašparova polícia. Pochod teda bude aj za odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara. „Ľudí, ktorí miesto toho, aby si prácu novinárov vážili, ich opakovane zosmiešňovali a na nich útočili,“ píše na sociálnej sieti hnutie OĽANO.

„Pochodovať sa bude aj za vysťahovanie Róberta Fica, ktorý opakovane novinárov nazýval protislovenskými prostitútkami a odmieta odísť z mafiánskeho brlohu, s ktorým sú spájaní tí, o ktorých Janko Kuciak písal,“ dopĺňa Igor Matovič. Do tretice bude pochod aj za nezávislú políciu a prokuratúru, ktorá môže byť jediná garantom skutočne nezávislého vyšetrenia popravy novinára a jeho snúbenice.

Zhromaždenie sa začne o 17:00 hod. na námestí SNP, odkiaľ sa ľudia presunú pred Bonaparte na hradnom vŕšku. Na sociálnej sieti potvrdilo účasť na pochode zatiaľ 2,2-tisíc ľudí.

Obmedzenie dopravy

Krajský dopravný inšpektorát PZ v súvislosti so zabezpečením nerušeného priebehu dnešného verejného zhromaždenia upozorňuje vodičov na krátkodobé obmedzenie dopravy. V čase od 16:30 do 17:30 hod. bude obmedzená doprava na Námestí SNP, Obchodnej ulici, Kollárovom námestí, Nám. 1. mája a v okolí Námestia slobody. Polícia bude dopravu usmerňovať. Ak môžete, použite na prejazd inú trasu.

Nebudeme ticho!

Ďalší pietny sprievod ako spomienka na mladého novinára a jeho snúbenicu sa uskutoční v piatok 2. marca o 17:00 hod. „To, že investigatívny novinár aj s jeho partnerkou boli zavraždení, je niečo, pričom nedokážeme ostať ticho. Nedokážeme ostať ticho ako občania, ako novinári, ako ľudia aktívni v treťom sektore, ako ľudia, ktorí majú radi Slovensko a veria, že Slovensko má na to, aby bolo dobrou, poctivou krajinou, kde sa takéto veci nedejú,“ povedali organizátori Peter Nagy a Katarína Nagy Pazmany.

Okrem Bratislavy budú v piatok v rovnakom čase pochody aj v Martine, Brne a Banskej Bystrici a nie je vylúčené, že sa pridajú ďalšie mestá. S organizáciou sa rozhodli pomôcť aj študenti z Veľkého protikorupčného pochodu.

Stretnutie pod hlavičkou hesla Nechceme späť 90-te!, ktoré sa uskutoční na Hviezdoslavovom námestí, zatiaľ na sociálnej sieti podporilo 7,3-tisíc účastníkov, ktorí sa akcie plánujú zúčastniť.

Zavraždený novinár Ján Kuciak
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM