Kultúra

Piata loď je silným príbehom o netradičnej rodine. Vytvorili si ju deti

Kam doženie malé dievča túžba niekam patriť a mať rodinu? Film, ktorý Slovensko zviditeľnil aj za hranicami, sa určite oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku Piata loď je silným príbehom o netradičnej rodine. Vytvorili si ju deti
5
Galéria
Zdroj: Facebook

Piata loď je príbehom detského dobrodružstva, svet dospelých videný detským pohľadom, svet detí i s tým, čo dospelí nevidia. Každý si v ňom nájde to svoje. Pre deti je príbehom plným dobrodružstva, dospelí ho môžu vnímať ako snímku o medzigeneračných vzťahoch a pre mamičky môže byť thrillerom o únose batoliat.

Príbeh smutného detstva

Hrdinkou príbehu, nakrúteného podľa rovnomennej literárnej predlohy Moniky Kompaníkovej, je desaťročná Jarka, ktorá nežije práve v štandardných rodinných pomeroch. Matka, ktorej sa narodila vo veľmi mladom veku, je viac jej kamarátkou ako mamou. Dievča na mame lipne, túži po jej láske a pozornosti, avšak márne. Dospelá Lucia je dušou viac „tínedžerka“ ako jej vlastné dieťa.

Prístav pokoja nachádza Jarka v malej záhradnej chatke, z ktorej si vytvorí svoj svet, svoje miesto na snívanie. Túžba po rodine a láske dovedie dievčatko až k tomu, že unesie dve batoľatá a stará sa o ne s obetavou pomocou jej osemročného kamaráta a „ochrancu“ Kristiána.

Prvýkrát pred kamerou

Film je vďaka výbornej kamere Denisy Buranovej pútavým obrazovým príbehom, ktorý spolu s hudbou Mateja Hlaváča vytvára farebnú mozaiku nevinného detského sveta. Predstaviteľka Jarky, Vanessa Szamuhelová, vdýchla svojej postave temperament, citlivosť a nehu. Chlapec Kristián, ktorého stvárnil Matúš Bačiščin, sa stal po ich spoločnom tajnom dobrodružstve, jej oddaným ochrancom, priateľom a dá sa povedať, že aj partnerom.

„Obsadenie hlavných postáv filmu Piata loď bolo pre mňa náročnou výzvou. Nehľadala som známe herecké tváre, kritériá boli úplne iné. Hľadala som predstaviteľov so silnou charizmou. Príťažlivé osobnosti, ktoré sa podobajú na hrdinov z knižnej predlohy,“ povedala režisérka Iveta Grófová.

Film Piata loď má v sebe päť výrazných debutov – prvé herecké skúsenosti pre detských predstaviteľov Vanessku a Matúška, taktiež pre predstaviteľku mamy Katarínu Kamencovú (speváčka z Košíc, známa semifinalistka Hlasu Česko Slovenska 2014), je prvým dlhometrážnym debutom kameramanky Denisy Buranovej a speváčka Katarzia robí po prvý raz titulnú pieseň k filmu.

Katka Kubošiová – Katarzia ocenila film najmä pre prácu režisérky s hercami, jej cit pre jemnosť a „neumelosť“ a o to bola radšej, že sa môže stať súčasťou projektu. „Pre mňa z príbehu filmu bola dôležitá linka nedospelých ľudí, ktorí majú deti v období, kedy sú ešte sami deťmi. U niekoho to však môže byť aj po tridsiatke, no je to menej pravdepodobné. Premýšľala som nad tým, ako vyextrahovať celý dej do niekoľkých veršov, s pokusom o zachovanie poetiky. Bolo pre mňa výzvou skresať princíp práce s textom vo forme rapu na minimalistickejšie riadky,“ opísala proces tvorby Katarzia.

Úspech na Berlinale

Piata loď získala na Berlinale (67. MFF Berlín) Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus (cena detskej poroty). Ocenenie si v Berlíne prevzala režisérka Iveta Grófová.

Snímka sa natáčala v hlavnom meste a okolí. Uvidíte v nej vinohrady, záhrady aj zábery z bratislavských u­líc.

Zdroj: Facebook

39 týždňov a 6 dní

Film Piata loď uvedú do kín spolu s animovanou krátkometrážnou snímkou 39 týždňov a 6 dní. Novinka Joanny Kozuch a Borisa Šimu je animovaným denníkom ženy a muža, manželov a spoluautorov, v ktorom sa filmové zábery prelínajú so surrealistickými obrazmi.

Osemminútová snímka zachytáva štyridsať týždňov tehotenstva, ktoré každý z nich vnímal jedinečným a rozdielnym spôsobom. Diváci si môžu snímku 39 týždňov a 6 dní pozrieť tesne pred projekciou filmu Piata loď Ivety Grófovej. Slovenské kiná začnú film premietať od štvrtka 16. marca.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM