Tomáš Stupavský Samospráva

Pezinský primátor a poslanci budú mať nový etický kódex

Presadzovať verejný záujem a rozvoj mesta, byť otvorený i prístupný verejnosti či nesnažiť sa získať hlasy voličov ohováraním iných kandidátov. Aj to vyplýva z návrhu nového etického kódexu mesta Pezinok pre volených predstaviteľov samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Pezinský primátor a poslanci budú mať nový etický kódex
Zdroj: TASR

Určený je pre primátora i mestských poslancov. Návrh musí ešte schváliť mestské zastupiteľstvo.

Obsahom tohto etického kódexu sú pravidlá pre nestranný výkon verejnej správy tak, aby primátor i mestskí poslanci presadzovali vo svojej funkcii verejný záujem, rozvoj a prosperitu mesta. Taktiež aj transparentnosť samosprávy. Kódex sa primerane vzťahuje aj na členov komisií mestského zastupiteľstva a členov orgánov obchodných spoločností.

Volený predstaviteľ samosprávy musí dodržiavať ústavu, zákony či vnútorné predpisy a vykonávať svoju prácu tak, aby zabezpečoval kvalitné služby pre občanov. Svoju funkciu je povinný plniť nestranne, zodpovedne a s ochotou zodpovedať za svoje konania i rozhodnutia. „Voči verejnosti vystupuje s úctou, zdvorilo, korektne, v súlade so zásadami slušného správania a zdrží sa akéhokoľvek správania,“ píše sa v návrhu kódexu.

Primátor a poslanci nesmú prijať akúkoľvek finančnú či inú výhodu a nesmú sa dať ovplyvniť zámermi iných osôb, ktoré by mali vplyv na ich objektívny výkon či výsledok rokovania. Kódex vylučuje, aby volení predstavitelia mesta pri svojom rozhodovaní zvýhodňovali seba alebo svojich príbuzných. Taktiež nemôžu pri svojom výkone práce dopustiť akúkoľvek diskrimináciu. Nesmú poskytovať a šíriť nepravdivé skresľujúce či zavádzajúce skutočnosti a vyhlásenia súvisiace s ich výkonom.

Návrh etického kódexu rieši aj ich správanie v súkromnom živote, ktoré nesmie znížiť dôveru verejnosti v nestranný výkon či zásady slušného a spoločenského odievania. Primátor a mestskí poslanci sa musia vyhnúť konfliktu záujmu a zneužitiu svojej funkcie. V kódexe sú aj pravidlá upravujúce volebnú kampaň volených predstaviteľov. Tí počas výkonu svojej funkcie nemôžu používať financie ani majetok mesta na svoju volebnú kampaň alebo iného kandidáta. Rovnako nesmú získať hlasy voličov ohováraním iných kandidátov či násilím alebo vyhrážaním.

Dodržiavanie tohto etického kódexu má na starosti splnomocnenec pre etiku, túto funkciu zastáva hlavný kontrolór mesta. Návrhom kódexu sa budú pezinskí mestskí poslanci zaoberať na najbližšom zastupiteľstve 16. apríla.

Mesto Pezinok má od februára tohto roka aj nový etický kódex zamestnanca mestského úradu. Sú v ňom základné pravidlá správania a konania pracovníka samosprávy tak, aby presadzoval verejný záujem, rozvoj a prosperitu mesta. Kódex tak okrem iného rieši aj to, ako má zamestnanec reagovať pri osobnom či telefonickom kontakte s klientom alebo ako sa má odievať.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM