Kultúra

Pezinok si výstavou pripomína slávneho rodáka, barokového maliara J. Kupeckého

Výstava Ján Kupecký život a dielo je jedno z hlavných podujatí Roka Jána Kupeckého pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča.

Ilustračný obrázok k článku Pezinok si výstavou pripomína slávneho rodáka, barokového maliara J. Kupeckého
Zdroj: tvpezinok.sk

Výstava sa koná pri príležitosti 350. výročia narodenia tohto umelca v Mestskom múzeu v Pezinku, kde potrvá do 30. októbra.

„Toto je príbeh maliara, ktorý išiel tvrdohlavo a urputne za svojím snom. Jeho cesta za umením bola dlhá, namáhavá a skoro sebazničujúca. Nebol to žiaden intelektuál, možno sotva vedel čítať a písať. Vďaka svojim obrazom sa však s ľuďmi vždy dohovoril. A rovnako nástojčivo sa nám nimi prihovára aj dnes, pretože vedel maľovať. Výnimočne, nenapodobiteľne, majstrovsky. Pozrite sa pozorne do tvári na jeho portrétoch. Do tvári cisárov, šľachticov, mešťanov, ale aj obyčajných ľudí a žobrákov. Koľko je v nich energie, vnútornej krásy a pokoja,“ charakterizoval na stredajšom (17. 8.) otvorení výstavy slávneho rodáka, velikána stredoeurópskeho barokového portrétu pezinský primátor a kurátor výstavy Oliver Solga.

Svätý František z Assisi

Zaujímavosťou na vernisáži bola Kupeckého olejomaľba Svätý František z Assisi, obraz získaný súkromným zberateľom na tohtoročnej aukcii umenia v Prahe. Po zreštaurovaní bude tento dar mestu Pezinok umiestnený v kaplnke tamojšieho zámku. Vo výbere viac ako 30 diel sú grafické listy vytvorené podľa Kupeckého malieb.

Medzi nimi s kresťanskou tematikou (Mária, matka Božia, Kristus, Mária Magdaléna), portrét Mateja Bela a iných mužov a žien, osobností z rôznych oblastí, ale aj neznámych ľudí. Grafické listy vytvorili Bernhard Vogel, Johann Jacob Haid, Valentin Daniel Preisler, Jan Jiří Balzer a iní umelci mezzotintou či medirytinou. Obrazy dopĺňa mramorová pamätná tabuľa z rodného domu Jána Kupeckého z roku 1667.

„My sme sa rozhodli pred niekoľkými rokmi, že sami budeme v medziach finančných možností mesta kupovať grafické listy, ktoré sa sem-tam objavia. To sú práve grafické listy zhruba 350 rokov staré, ktoré robili významní výtvarníci. Zberáme len vyhotovené podľa Kupeckého diel. Mnoho obrazov počas 300 rokov bolo stratených a napriek tomu vieme, ako vyzerali vďaka tým veľmi kvalitným grafickým listom. Na výstavu sme vybrali klenoty,“ uviedol vyštudovaný historik umenia Oliver Solga.

Kupeckého rodný dom

Zároveň dodal, že Ján Kupecký bol z dnešného pohľadu Európan. Tiež vyzdvihol zberateľskú činnosť českého emigranta Eduarda Šafaříka, popredného špecialistu na renesančné a barokové umenie, ktorý vlani zomrel a vlastnil zbierku Kupeckého diel. Od neho získal Solga veľa informácií pre pripravovanú knihu o Kupeckom.

„O tri týždne odovzdáme mestu Pezinok Kupeckého rodný dom, aby tam mohla byť jeho galéria,“ prisľúbil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Ján Kupecký sa narodil v Pezinku (1666). Pochádzal z chudobnej tkáčskej rodiny, ktorá sa tam prisťahovala z Mladej Boleslavy, pretože bola prenasledovaná pre náboženské presvedčenie. Ján sa učil za tkáča v otcovej dielni. V rokoch 1683–1685 bol učňom švajčiarskeho maliara Benedikta Clausa vo Viedni. Pôsobil v Benátkach, Ríme ako kopista a súčasne sa zdokonaľoval v maliarskom umení na tamojšej akadémii.

Okolo roku 1700 sa osamostatnil a mal vlastný ateliér, v Taliansku žil 22 rokov. Do Viedne sa vrátil na pozvanie grófa Lichtensteina (1709). Maľoval podobizne bohatej šľachty, kráľov a cisárov. Na žiadosť ruského cára Petra Veľkého v Karlových Varoch maľoval jeho portrét (1711).

Kupeckého diela sa nachádzajú v galériách v Paríži, Ríme, Miláne, Viedni, Norimbergu, Drážďanoch, Moskve, Leningrade, Budapešti a inde. Vytvoril viac ako 400 obrazov, z nich sú mnohé stratené. Hodnotu a závažnosť jeho obrazov dokumentuje aj 258 rytín, vyhotovených podľa nich. Zomrel v Norimbergu (1740).

Čítajte aj: Slovenská národná galéria vystaví na mestskej pláži významné slovenské diela

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM