Alexandra Húsková Rôzne

Petržalským seniorom vozí obedy sociálna služba. Samospráva chce služby ďalej rozširovať

Súčasťou domácej opatrovateľskej služby je aj dovoz obedov v pracovných dňoch. V súčasnosti sa obedy vozia 75 obyvateľom, miestny úrad však posudzuje desiatky ďalších žiadostí. Viete, čo všetko sociálna služba seniorom poskytuje, kde nájdete formulár žiadosti a kto má nárok na takúto službu?

Ilustračný obrázok k článku Petržalským seniorom vozí obedy sociálna služba. Samospráva chce služby ďalej rozširovať
Zdroj: TASR

„V roku 2012 boli obedy dovážané 89 klientom, rok na to už 117 klientom. Vlani boli dovážané 127 klientom. Momentálne Strediskom sociálnych služieb zabezpečuje dovoz obedov 75 Petržalčanom denne a postupne vybavujeme ďalšie desiatky žiadostí,“ konštatuje riaditeľka SSS – Petržalka Soňa Chanečková.

Opatrovateľská služba poskytovaná petržalským Strediskom sociálnych služieb je pomerne široká. Okrem pomoci pri osobnej hygiene, vyzliekaní či obliekaní, dodržiavaní liečebného režimu, bežného upratovania, nakupovania a sprievodu na lekárske vyšetrenie prípadne vybavovanie úradných záležitostí poskytuje i dovoz obedov do domácnosti Petržalčanov.

V súčasnosti sú každý deň v teréne dve vozidlá, ktorými sa zabezpečuje dovoz obedov pre 75 obyvateľov. Rozvoz obedov sa vykonáva len v pracovných dňoch. Podmienky pre poskytovanie donášky obeda do domácnosti sú tie isté, ako pri začatí poskytovania sociálnej služby. Je to jeden z poskytovaných úkonov opatrovateľskej služby v domácnosti.

Seniorov pribúda

Starosta Petržalky a podpredseda ZMOS Vladimír Bajan v tejto súvislosti upozorňuje, že samosprávy by aj pre sociálnu oblasť mali sledovať demografický vývoj. „Momentálne riešime zvyšovanie kapacít materských a základných škôl. Ak sa ale pozrieme na vývoj o 5 či 10 rokov, je zrejmé, že samosprávy – vrátane Petržalky – budú musieť reagovať na nárast počtu seniorov, ktorým je už teraz potrebné začať vytvárať dostupné a kvalitné sociálne služby,“ konštatuje Vladimír Bajan.

Kto má nárok na sociálnu službu?

Občan musí byť posúdený na odkázanosť sociálnej služby so stupňom odkázanosti najmenej II. Mestská časť Bratislava-Petržalka prispieva dôchodcom s trvalým pobytom v Petržalke, ktorých príjem nedosahuje sumu 501 eur sumou 0,40 – 0,90 eur na jeden obed. Cena jedného obeda sú 3 eurá, uviedla Michaela Platznerová, hovorkyňa MČ Petržalka..

Žiadateľ podáva Žiadosť o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu na oddelení sociálnych vecí MČ Bratislava-Petržalka. Žiadosť ako aj bližšie informácie sú dostupné na internetovej stránke MČ Bratislava-Petržalka. Po vydaní Rozhodnutia o odkázanosti na poskytovanie sociálnej služby a potvrdenia jeho právoplatnosti, si žiadateľ podáva Žiadosť o poskytnutie sociálnej služby priamo v SSS osobne. Žiadosť o poskytnutie sociálnej služby ako i bližšie informácie sú dostupné na internetovej stránke SSS Petržalka, www.ssspetrzalka.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM