Jakub Haršany Správy Samospráva

Petržalskú cyklodráhu plánuju obnoviť. Zajazdia si na nej profesionáli aj deti

Cyklodráha v bratislavskej Petržalke roky chátra a nedeje sa s ňou nič. Zmeniť by to mohol projekt, ktorý ju plánuje kompletne obnoviť.

Ilustračný obrázok k článku Petržalskú cyklodráhu plánuju obnoviť. Zajazdia si na nej profesionáli aj deti
6
Galéria

Projekt rekonštrukcie zanedbanej bikrosovej dráhy na Haanovej ulici v Petržalke vytvorilo občianske združenie (OZ) Pedal. To sa postaralo aj o vznik novej unikátnej cyklodráhy vo Vrakuni, ktorú budovali začiatkom októbra.

Dočkali sa schválenia

OZ požiadalo o prenájom areálu v Petržalke, s cieľom obnovy, už v roku 2014. Táto žiadosť ostala zo strany mesta bez odozvy, preto združenie predložilo opakovane ďalšie žiadosti. Až na poslednom mestskom zastupiteľstve (16. novembra) prišiel výsledok.

Mestské zastupiteľstvo podporilo nekomerčnú obnovu ihriska a schválilo podmienky prenájmu bikrosového areálu na Haanovej ulici v Petržalke pre OZ Pedal.

„Ideme sfinalizovať vizualizácie a zháňať zdroje,“ informoval o najbližších plánoch Dušan Chudík z OZ Pedal. Cieľom projektu je úprava starej cyklistickej dráhy na tzv. pump track pre širokú verejnosť. Pump track je dráha široká do dvoch metrov pre horské a BMX bicykle, pozostávajúca z cielene vybudovaných vĺn a klopených zákrut.

Trať pre veľkých aj malých

Z vizualizácií môžeme vidieť, že OZ plánuje v rámci rekonštrukcie rozdeliť areál na tri zóny, podľa stupňa obtiažnosti trate. Vzniknúť by tak mala dráha pre profesionálov, začiatočníkov alebo pokročilých a taktiež zóna pre najmenších.

„Dráha ponúkne možnosti tréningu pre začiatočníkov, hobby jazdcov aj profesionálov,“ dodal Chudík s tým, že verejnosť ocení aj začiatočnícke kurzy, kde sa po technickej stránke naučia bezpečne jazdiť po meste či v lese.

OZ Pedal je nezisková organizácia, ktorá združuje cyklistov všetkého druhu a jej cieľom je zlepšovanie cyklistických podmienok pre širokú verejnosť na Slovensku.

Petržalská cyklodráha - nový projekt
6
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM