Nina Táborská Správy

Petržalskí školáci a škôlkari sa po prázdninách vrátia no nového

Petržalka je zriaďovateľom až 30 škôl - 11 základných a 19 materských. Niektoré z nich majú počas tohto leta prejsť väčšími rekonštrukciami, v ktorých mestská časť preinvestuje takmer 380-tisíc eur. Školáci a škôlkari by sa tak v septembri mali vrátiť do vynoveného prostredia.

Ilustračný obrázok k článku Petržalskí školáci a škôlkari sa po prázdninách vrátia no nového
Zdroj: TASR

Po minuloročnej oprave vonkajšej terasy a schodiska v materskej škole na Bulíkovej ulici prišla tento rok na rad aj kompletná výmena osvetlenia. To čaká aj budovy materských škôl na Iljušinovej a Bradáčovej. „Škôlkari z Iljušinovej sa v tomto školskom roku tešili z vymaľovaných tried a nových toaliet v zrekonštruovaných kúpeľniach a po týchto prázdninách sa budú hrať už aj pod zdravším osvetlením,“ povedala pre Bratislava24.sk tlačová tajomníčka Michaela Platznerová.

Deti z elokovaných tried na ZŠ Tupolevova budú mať po prázdninách zas vymenené okná na druhom podlaží. V štyroch materských a dvoch základný školách zrekonštruujú robotníci aj hygienické zariadenia. „To znamená, že vymenia kompletne rozvody vody a kanalizácie, obklady, dlažbu a samozrejme sanitu,“ vysvetlila Platznerová.

Toto hygienické opatrenie za viac ako 150-tisíc sa dotkne žiakov na základných školách Holíčska a Dudova a detí z materských škôl Bradáčova, Lietavská, Pifflova a Bzovícka. Okrem rozsiahlych rekonštrukcií realizuje mestská časť aj „menšie opravy“, napríklad výmenu podlahových krytín v materskej škole Gessayova, obnovu malieb na Bulíkovej, či výmenu termoventilov na Rovniankovej.

Do opráv budov školských zariadení investovala samospráva nemalé finančné prostriedky, v uplynulých rokoch nové okná a zateplené strechy financovala z päť miliónového úveru, ktorý odsúhlasilo ešte v roku 2009 predchádzajúce zastupiteľstvo. Ďalšie prostriedky z tohto úveru dočerpala Petržalka začiatkom súčasného volebného obdobia v roku 2011. Následne v rokoch 2012 a 2013 investovala do opráv budov základných a materských škôl celkovo sumu viac ako 810-tisíc eur.

Do opráv budov putovala aj časť prebytku, ktorý samospráva vykázala ku koncu roka 2013. V roku 2014 investovala Petržalka do opráv škôl viac ako milión eur. „Okrem opráv stále rozširuje kapacity materských škôl a v tomto roku sa podarilo získať dotáciu vo výške 400-tisíc eur na rekonštrukciu zdevastovanej budovy na Vyšehradskej ulici. Vzniknúť by tu mala materská škola s kapacitou takmer 170 miest,“ dodala tajomníčka.

Prečítajte si tiež: Žiakov je stále viac, základnú školu v Záhorskej Bystrici rozšíria o novú triedu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM