KAW Rôzne

Petržalské deti sa nemusia túlať po uliciach

Deti z najväčšieho slovenského sídliska majú viac možností ako tráviť voľný čas. Jednou z nich je aj zašportovať si, zahrať sa a porozprávať v klube KASPIAN. Je trocha iný, ako klasické centrá voľného času.

Ilustračný obrázok k článku Petržalské deti sa nemusia túlať po uliciach
Zdroj: KASPIAN

Dvere petržalského KASPIANu na Ambroseho ulici sú otvorené pre všetkých. Deti sa nemusia zapisovať, prihlasovať ani nič platiť. Stačí prísť a hrať sa, športovať, tvoriť alebo sa niečo nové naučiť a nájsť si kamarátov. Nájdu tam najmä ľudský prístup a prostredie plné dôvery.

Zábava v skejt parku

Športovo založené deti možno radšej navštívia skejt park na Námestí Republiky v blízkosti Kauflandu. Trikrát v týždni ich tam čakajú terénni pracovníci klubu. „Deti chceme zapájať do spoločenského života. Samy si môžu zorganizovať aktivity, ktoré sú im blízke. V skejt parku ich radi usmerníme. Nechceme však byť tí, ktorí prídu s hotovým programom. Motivujeme ich, aby si súťaže a aktivity pripravili ony. Deti si rozdelia úlohy – tvoria plagáty, píšu projekty, zháňajú sponzorov a podobne,“ hovorí štatutárna zástupkyňa klubu Ivana Jurkovičová.

KASPIAN má za sebou devätnásťročnú tradíciu, vznikol ako dobrovoľnícka iniciatíva študentov sociálnej práce, dnes je samostatným občianskym združením. Poskytuje nízkoprahové služby. To znamená, že sa snaží odstrániť bariéry, ktoré by deťom bránili využívať aktivity klubu. V KASPIANe ich radi privítajú bezplatne a anonymne, deti sa nemusia registrovať, môžu prísť, kedy sa im to najviac hodí.

Viac než štandard

„Našou cieľovou skupinou je mládež a deti vo veku od sedem do dvadsaťtri rokov. Ponúkame im dva programy – jednou je terénna práca a druhým je nízkoprahový klub otvorený trikrát do týždňa. Máme tu pre nich prichystané voľnočasové aktivity – dielničky, spoločenské hry, športové turnaje. Venujeme sa aj vzdelávaniu a doučovaniu detí,“ dopĺňa Ivana Jurkovičová.

Tím KASPIANu je zložený zo sociálnych pracovníkov, psychológa a špeciálneho pedagóga. „Práve tieto profesie ponúkajú oproti iným klubom istý nadštandard. Je ním najmä podpora a poradenstvo v zložitých situáciách. Keď si dieťa nevie pomôcť s problémom, radi sa s ním porozprávame a ukážeme mu cestu. Venujeme sa aj prevencii rizikového správania, napríklad užívania drog. Snažíme sa reagovať na aktuálne potreby detí a mladých ľudí,“ približuje činnosť klubu Jurkovičová.

Začiatkom októbra by sa mal KASPIAN presťahovať do väčších priestorov na Furdekovu ulicu. Dobrovoľníci a pracovníci klubu momentálne čistia budovu a upravujú okolie svojho budúceho útočiska. Deti tak budú mať ešte väčšiu plochu na svoje aktivity a istotu, že v Petržalke majú kam ísť a nemusia sa túlať po uliciach.

Čítajte aj: Letné tábory: Ako deťom spestriť prázdniny a neprísť pri tom o úspory

KASPIAN
6
Galéria
Zdroj: KASPIAN
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM