Správy

Petržalská super škola bude pokračovať aj v budúcom roku

V školách v bratislavskej Petržalke budú aj v budúcom roku motivovať žiakov k aktívnemu prístupu k vzdelávaniu a získavaniu nových vedomostí z jednotlivých vedných odborov.

Ilustračný obrázok k článku Petržalská super škola bude pokračovať aj v budúcom roku
Zdroj: Dnes24.sk

Ďalší ročník projektu Petržalská super škola, ktorý má prostredníctvom prednášok expertov zo Slovenskej akadémie vied (SAV) popularizovať vedu medzi študentmi, dnes totiž na Úrade SAV odštartovali podpisom memoranda o spolupráci predseda SAV Pavol Šajgalík a starosta Petržalky Vladimír Bajan.

SAV, ktorá je v tomto projekte odborným garantom obsahovej kvality vzdelávania, sa snaží mladých ľudí zaujať a nasmerovať ich na vedeckú dráhu. „Podpora vedy týmto spôsobom je veľmi nenáročná a nenásilná,“ povedal Šajgalík.

Podpísanie memoranda o spolupráci na ďalšom ročníku projektu je podľa šéfa SAV významná vec, pretože ju podpisujú s najväčšou bratislavskou mestskou časťou, kde sa nachádza veľké množstvo mladých ľudí.

„Smerovanie mladých ľudí na vedecké odbory sa začína už v mladom veku a projekty podobného typu sú pre nás preto veľmi dôležité,“ uviedol Šajgalík.

Keďže u študentov vidí záujem o tento druh prezentácie vedeckých výsledkov, privítal by rozšírenie projektu aj do iných miest na Slovensku.

Prečítajte si aj: V celoslovenskom rebríčku škôl sa v prvej trojke umiestnila aj bratislavská škola. Pozrite sa, ktoré školy patria do TOP 10 v Bratislave

„Vítame ponuku petržalského starostu Vladimíra Bajana, ktorý povedal, že by mohol zo svojej pozície vyrokovať rozšírenie tohto projektu do krajských miest Slovenska,“ podotkol Šajgalík. Ako tvrdí, vie si aj predstaviť, že by tematicky aj personálne vedela SAV zabezpečiť takýto projekt, ktorý by pokrýval celé Slovensko.

Spolupráca s vedcami je podľa petržalskej samosprávy veľmi zaujímavá, a to práve v období, keď je potrebné popularizovať vedu pre ďalší rozvoj slovenskej ekonomiky. „Som rád, že všetkých 11 základných škôl našej mestskej časti sa do toho projektu zapojilo. Deti sa tešia, nie je na nich vyvíjaný žiadny nátlak,“ priblížil Bajan.

Vďaka Petržalskej super škole sa podľa neho učia deti systémovejšie rozmýšľať a chápať vedu ako niečo, čo vychádza z kolobehu života. „Nie ako niečo neznáme a neuchopiteľné,“ skonštatoval starosta. Projekt je podľa neho živý a vďaka odborníkom vedu dokážu sprístupniť tak, že to pochopia aj deti.

Túto skúsenosť starosta Petržalky chce odovzdať aj svojim kolegom zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), napríklad primátorom väčších krajských miest, ktorí už o takýto druh spolupráce v rámci popularizácie vedy prejavili záujem. „Myslím si, že budúci rok by sme mohli naštartovať tento projekt aj inde okrem Bratislavy,“ do­dal.

Foto:ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM