Tomáš Stupavský Samospráva

Petržalská knižnica sa teší veľkému záujmu. Vlani ju navštívilo až 89.500 čitateľov

Do miestnej knižnice v bratislavskej Petržalke, najväčšej mestskej knižnice v hlavnom meste, ale aj na celom Slovensku, minulý rok zavítalo 89.500 čitateľov. Ďalších 2500 využilo služby internetu a takmer 11.000 zase prišlo na podujatia, ktoré miestna knižnica organizovala.

Ilustračný obrázok k článku Petržalská knižnica sa teší veľkému záujmu. Vlani ju navštívilo až 89.500 čitateľov
Zdroj: TASR

Hodnota kníh, ktoré má organizácia vo svojich desiatich pobočkách, dosahuje takmer jeden milión eur. Informoval o tom Michal Kaliňák z miestneho úradu v bratislavskej Petržalke.

Knižnica v minulom roku rozšírila svoj fond o 6392 kníh, pričom takmer 3000 z toho tvorí beletria. Z vlastných peňazí podľa Kaliňáka zakúpila asi 5000 kníh a ďalších 1000 získala darom. „V porovnaní nárastu knižničného fondu s verejnými bratislavskými knižnicami patrí tá petržalská k najväčším knižniciam nielen počtom pobočiek, ale aj veľkosťou svojho fondu,“ skonštatoval Kaliňák.

Najväčší záujem o vypožičanie kníh bol na pobočke na Vavilovovej ulici, ktorá v minulom roku požičala knihy 17.236 čitateľom. Pobočku na Prokofievovej ulici zase navštívilo 14.960 čitateľov. „Obe pobočky sú rodinného typu s knihami pre dospelých aj deti,“ dodal Kaliňák.

V petržalskej knižnici je k dispozícii beletria, odborná a populárno-náučná literatúra, knihy o Bratislave a bratislavskom regióne, cudzojazyčná literatúra, hudobniny, denná tlač, časopisy i odborné periodiká. „Knižnica myslí aj na slabozrakých čitateľov, ktorým je k dispozícii elektronická lupa,“ podotkol Kaliňák.

Miesta knižnica ponúka verejnosti i prístup na internet a seniorom zase možnosť naučiť sa pracovať s počítačom. Ďalšou zo služieb sú reprografické služby z fondu knižnice, možnosť rezervácie dokumentov či medziknižničná výpožičná služba. V jednotlivých pobočkách prebiehajú besedy o knihách, autorské besedy, informačná výchova detí a mládeže, programy na podporu čítania, výstavy, tvorivé dielne pre deti či knižná burza.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM