Správy Samospráva

Petržalská Biela linka: Číslo, ktoré v zime budete potrebovať

Vedeli ste, že mestské časti nezodpovedajú za technické škody v prípade, ak vozidlá neboli na zimné obdobie vhodne „obuté“? Rovnako je to aj s ľuďmi.

Ilustračný obrázok k článku Petržalská Biela linka: Číslo, ktoré v zime budete potrebovať
10
Galéria
Zdroj: TASR

Po prechodnom oteplení zima v Bratislave opäť udrela v plnej sile. Veľké starosti vie narobiť aj pár centimetrov snehu.

Zimná pohotovosť

Na najväčšom slovenskom sídlisku sa o zimnú údržbu stará mestská časť prostredníctvom Miestneho podniku verejnoprospešných služieb Petržalka. Zimná pohotovosť sa začala 15. novembra 2017 a končí sa 15. marca 2018. Ak zlé počasie potrvá až do apríla, spomínaný termín sa, samozrejme, môže zmeniť.

Chodníky, vrátane plôch na terasách, ktoré sú v blízkosti domov, škôl alebo obchodov, majú povinnosť čistiť a udržiavať správcovia alebo majitelia objektov.

Rozsah zimnej údržby zabezpečenej petržalskou samosprávou zahŕňa:

  • chodníky pridelené rozpisom v spolupráci s oddelením nakladania s majetkom, oddelením životného prostredia Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Petržalka s prevahou chodníkov pozdĺž komunikácií III. triedy
  • prístupová komunikácia k nemocnici na Antolskej ulici
  • prístupové chodníky k materským a základným školám, zdravotným zariadeniam, DSS Medveďovej 21 a DD Polereckého, Memory a Stredisko sociálnych služieb Mlynarovičova
  • schodiská k terasám v správe mestskej časti Bratislava-Petržalka
  • komunikácie III. triedy a priľahlé parkoviská v správe mestskej časti.
Zdroj: TASR

Nápomocná Biela linka

V prípade, že chodník pred vašim domom alebo blízka komunikácia zostane zasypaná snehom alebo pokrytá ľadom, môžete s operačným štábom komunikovať prostredníctvom tzv. „Bielej linky“ na telefónnom čísle 02/63820158. Nie všetky komunikácie sú však v správe mestskej časti Petržalka.

Niektoré komunikácie, zastávky a priechody pre chodcov má udržiavať Mesto Bratislava:

  • zjazdnosť a schodnosť miestnych komunikácií I. a II. triedy a k nim priľahlé chodníky,
  • zastávky MHD,
  • priechody pre chodcov,
  • kanalizačné vpusty.

Mapu zimnej údržby nájdete TU.

Pozor, čo si obujete!

Ak si myslíte, že pri záľahe snehu ho mestská časť alebo mesto hneď odstránia, nie je to celkom tak. „Pri zimnej údržbe nie je možné úplne odstrániť sneh z komunikácií. Strojnou údržbou vykonávajú pracovníci „zmierňovanie následkov“ zimy, aby plochy boli prejazdné alebo priechodné,“ uvádza Petržalka na svojej webovej stránke.

„Mestská časť Bratislava-Petržalka nezodpovedá za technické škody a zranenia osôb v prípade, ak vozidlá neboli na zimné obdobie vhodne „obuté“, teda so zimnými pneumatikami. To platí aj u chodcov, ktorí by mali zvoliť vhodnú obuv na pohyb po namrznutých či zasnežených komunikáciách,“ informuje mestská časť.

Zimná údržba sa prednostne zameriava na prístupové komunikácie k zdravotným strediskám, školám, škôlkam a domovom dôchodcov.

Foto od čitateľov: Zasnežená Bratislava
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM