Správy Samospráva

Petržalka z rozpočtu vyše 33,8 milióna eur prispeje najmä na opravy škôl

Poslanci mestskej časti schválili rozpočet na rok 2017. Druhú najviac podporenú rozpočtovú kapitolu tvorí kultúra a šport s viac ako 2,6 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka z rozpočtu vyše 33,8 milióna eur prispeje najmä na opravy škôl
7
Galéria

Bratislavská Petržalka bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 33,8 milióna eur. Rozhodli o tom dnes jednohlasne poslanci na zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2017. Zároveň zobrali na vedomie výhľad rozpočtov na roky 2018 a 2019.

Podľa zástupcu petržalského starostu Jána Bučana je schválený rozpočet udržateľný a je tiež predpoklad, že bude rovnako expanzívny aj v roku 2018.

Najviac peňazí do vzdelávania

Najviac peňazí, takmer 18,9 milióna eur, by mala dať miestna samospráva do oblasti vzdelávania. V tomto smere sú naplánované viaceré rekonštrukcie objektov existujúcich materských a základných škôl či rekonštrukcie telocviční. Mala by sa tiež rekonštruovať budova novej materskej školy na Vyšehradskej ulici, na ktorú získala mestská časť aj dotáciu od štátu.

Naplánované je tiež vybudovanie ihrísk pre niektoré materské školy či pokračovanie projektu Naučiť lepšie, odmeniť viac. Ten má učiteľov motivovať k zavádzaniu a uplatňovaniu projektov inovácií vo výučbe. Ďalším jeho benefitom je aj to, že najlepšie projekty budú postupne začleňované do vyučovacieho procesu aj na ostatných školách.

Kultúra a šport na druhom mieste

Druhú najviac podporenú rozpočtovú kapitolu tvorí kultúra a šport s viac ako 2,6 milióna eur. V rámci nej sa počíta s finančnou podporou mnohých kultúrnych a spoločenských podujatí na území mestskej časti, ale tiež rekonštrukciou ihrísk v areáloch niektorých základných škôl či vybudovanie ihriska pre ľudí zo zdravotným postihnutím na Blagojevovej ulici.

Trojicu najviac podporených oblastí uzatvára životné prostredie. Tam by malo ísť vyše 2,3 milióna eur. V tejto sume je zahrnuté zabezpečenie starostlivosti o zeleň, údržby a čistoty verejných detských ihrísk či zabezpečenie činnosti zberného dvora. Hradiť z tejto sumy by sa malo tiež vybudovanie nového voľného oploteného výbehu pre psov na Vyšehradskej ulici, ako aj úpravy a budovanie nových kontajnerových stojísk.

Doprava aj sociálne veci

Mestská časť by mala zároveň podľa schváleného materiálu investovať do dopravy a komunikácií viac ako 1,5 milióna eur, na zabezpečenie sociálnej starostlivosti a sociálnych služieb taktiež vyše 1,5 milióna eur, na nakladanie s majetkom a bývanie zhruba jeden milión eur a na územný rozvoj takmer 100-tisíc eur.

Súčasťou rozpočtu sú tiež poslanecké priority, financované z prerozdelenia prebytku rozpočtu za rok 2016. Takto by na rekonštrukciu základných a materských škôl malo ísť 125-tisíc eur, na voľnočasový areál športu Jama suma 50-tisíc eur a na financovanie rekonštrukcie strechy Domu kultúry Zrkadlový háj celkovo 200-tisíc eur.

Petržalka
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM