Samospráva

Petržalka súhlasí so zmenou v solidarite pre malé mestské časti

Bratislavská Petržalka súhlasí so zmenami v solidarite veľkých mestských častí voči siedmim malým. Miestni poslanci na svojom ostatnom rokovaní totiž schválili súhlasné stanovisko k návrhu štatútu hl. mesta k výške solidarity.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka súhlasí so zmenou v solidarite pre malé mestské časti
Zdroj: TASR

Miera solidarity v súčasnosti predstavuje tri percentá z finančného balíka pre všetkých 17 mestských častí, ktorý tvorí podiel na dani z príjmov fyzických osôb a dane z nehnuteľností, pričom o sumu zodpovedajúcu trom percentám sú ukrátené podiely štyroch veľkých mestských častí, teda Petržalky, Ružinova, Starého Mesta a Nového Mesta. Po novom by sa táto suma mala zmeniť na fixných 1,95 milióna eur.

Princíp solidarity veľkých bratislavských mestských častí voči malým vznikol v roku 2008, v období pred vypuknutím krízy, ktorá ale mala výrazný dosah na príjmy jednotlivých samospráv. Solidarita teda mala udržať mestské časti na istej funkčnej úrovni a financie mali pokrývať chod miestnych samospráv, po čase však niektorí začali systém spochybňovať.

Dlhodobo sa za zrušenie solidarity vyjadruje i petržalský starosta Vladimír Bajan, ktorý s touto témou vystúpil aj ako mestský poslanec či v rámci Regionálneho združenia mestských častí hl. mesta SR Bratislava. „Je si vedomý, že solidarita sa nedá zrušiť zo dňa, ale treba zavádzať kroky a opatrenia na jej postupné zrušenie. Efektivita vynaložených prostriedkov by mala mať určitý prínos,“ povedala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Čítajte aj: Po Bratislave jazdí netradičná električka, navrhla ju žiačka základnej školy

Starosta je totiž toho názoru, že solidarita je len „pokriveným ekonomickým modelom“ a poukazuje na to, že mestská časť takto prichádza ročne o viac ako 700-tisíc eur. Za tieto peniaze by sa mohla mestská časť podľa neho lepšie starať o verejné priestranstvá na svojom území či zabezpečiť lepší servis pre obyvateľov.

„Za túto sumu by sme mohli napr. zrekonštruovať budovu škôlky na Vyšehradskej, časť financií by išla z dotácie,“ priblížila Platznerová. Rozhodnutie poslancov a schválenie návrhu zmeny Štatútu hl. mesta k výške solidarity preto Bajan považuje za začiatok jej definitívneho kon­ca.

Tzv. solidárny príspevok vo výške 1,95 milióna eur, ktorý by sa mal v tomto roku prerozdeliť medzi sedem malých mestských častí schválili mestskí poslanci v decembri minulého roka. Podmienené je to ale zmenou štatútu hlavného mesta, v časti o rozpočtovom určení príjmov Bratislavy a jej mestských častí.

V tomto roku sa k nemu vyjadrujú jednotlivé miestne zastupiteľstvá, pričom najmä tie menšie majú k zmenám výhrady a pripomienky. O zmene štatútu sa bude ešte rokovať aj v mestskom parlamente.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM