Nina Táborská Samospráva

Nový park v Petržalke: Takto aktuálne vyzerá zrekonštruované Námestie hraničiarov

Petržalčania si už môžu užívať vynovený park na Námestí hraničiarov. Práce, ktoré mesiace stáli pre nepriaznivé počasie, opäť pokračujú. Na rekonštrukciu námestia získala mestská časť peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu. Išlo o sumu 172-tisíc eur, celkové náklady predstavujú 220-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Nový park v Petržalke: Takto aktuálne vyzerá zrekonštruované Námestie hraničiarov
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Námestie hraničiarov sa začalo prerábať ešte v septembri 2014. Projekt hlavného architekta vychádza zo študentských návrhov predstavených na výstave „Takto Petržalku vidím ja“. Cieľom obnovy parku bolo zvýšiť estetickú úroveň priestoru prostredníctvom prírodných prvkov, a tiež zlepšiť využiteľnosti parku obyvateľmi z okolia.

Práce na projekte „Rekonštrukcia parku na Námestí hraničiarov“ prerušil stavebník ešte v II. polovici decembra minulého roka. Dôvodom boli nevhodné klimatické podmienky, ktoré zabránili v betónovaní povrchov chodníkov. Záhradníci však ešte v novembri a v decembri stihli vysadiť na časť námestia nové trvalky a stromy, urobili aj niektoré zemné úpravy.

Kým boli podmienky priaznivé, realizovala sa väčšina prác. Zo všetkých existujúcich chodníkov odstránili pracovníci povrchy a vytvorili nové. Rovnako vznikli „veľké ostrovy“, na ktorých už aktuálne nájdete novovysadenú zeleň. V parku okrem zelene pribudli aj nové lavičky a smetné koše.

„Práce zahŕňali aj vykopanie studne, ktorá bude slúžiť na zabezpečenie vody pre závlahový systém. Rekonštrukcia má podporiť aj prirodzený kolobeh vody v území, čo sa dosiahne spádovaním chodníkov a odvodom vody späť do pôdy,“ uviedla pre Bratislava24.sk tlačová tajomníčka Miestneho úradu Petržalka Michaela Platznerová.

Pozrite sa, ako aktuálne vyzerá Námestie hraničiarov, fotografie nájdete vo fotogalérii.

Námestie hraničiarov
10
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM