Nina Táborská Samospráva

Petržalka nie je len "betónová džungľa". Poznáte všetky jej zákutia?

Históriu, umelecké diela vo verejnom priestore a rôzne kuriozity obsahuje Prekvapivý sprievodca mestskou časťou Petržalka. Informačný konduktor obsahuje ozaj prekvapujúce informácie aj pre dlhoročných obyvateľov tohto najväčšieho stredoeurópskeho panelákového sídliska.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka nie je len "betónová džungľa". Poznáte všetky jej zákutia?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Jeho autor, fotograf Martin Kleibl, v rodnej Petržalke žije 30 rokov a dôverne pozná aj jej rôzne zákutia.

„Je tu veľa zaujímavého i pre cudzincov, ktorí môžu stráviť nejaký čas aj na pravom brehu Dunaja. Preto vo forme skladacej mapy chcem v budúcnosti urobiť anglickú, nemeckú a francúzsku mutáciu najdôležitejších bodov Petržalky. Čiže nebol by to preklad celej knihy, ale výber rôznych zaujímavostí,“ prezradil svoj zámer mladý fotograf.

Okrem osobných spomienok a poznania od detských čias sa autor dlhodobo pripravoval na vydanie takmer 170-stranového sprievodcu s množstvom dobových a súčasných fotografií, plánov, máp či úradných zápisníc. Počas výskumu sa radil s rôznymi historikmi, navštevoval archívy, miestny úrad, magistrát a ďalšie inštitúcie.

Prečítajte si tiež: Minulý rok zorganizovala Petržalka viac ako tisíc kultúrnych podujatí. Nezaháľa ani tento rok

Od roku 2008 už so zámerom urobiť z tohto knihu. Tomuto úsiliu podriaďoval aj trojhodinové prechádzky s malou dcérou, keď s fotoaparátom mapoval staré budovy, umelecké objekty, tradičné prevádzky a služby obyvateľom, nápisy, terasy, športoviská a všeličo iné.

„Niektorí ľudia Petržalkou pohŕdajú a hovoria o nej ako o betónovej džungli. Ja sa ich snažím presvedčiť, že to tak nie je. V knihe sú špeciálne kapitoly, ktoré sa venujú histórii, architektúre a urbanizmu, okupácii počas druhej svetovej vojny, Viedenskej električke, projektu metra, umeleckým dielam, detským ihriskám, kultúrnym a reštauračným zariadeniam. Takže je to taký sprievodca pre všetkých,“ upresňuje fotografujúci au­tor.

Čitateľ sa dozvie, prečo sa volá Pečniansky les, sídlisko Lúky a iné lokality, ako a kedy vznikla hrádza popri Dunaji až do Viedne.

Tiež kde je základný kameň Petržalky, plastika Holubica mieru, zachovaný protitankový kanón, vojenské bunkre, Strom roka 2009 či najstaršie paneláky. Že metro malo mať 107 km a najväčšia mestská časť hlavného mesta s takmer 120-tisíc obyvateľmi má v súčasnosti dve venčoviská pre psov.

Na jej prihraničnom území so Západom bol systém opevnenia, diali sa tam historické udalosti, menili sa hranice a pri snahe o útek cez železnú oponu zaplatilo životom takmer 450 civilistov a pri jej ochrane 654 pohraničníkov.

V ďalšom pláne autora je obnoviť jednu z bývalých siedmich monumentálnych malieb. Tie od 80. rokov 20. storočia zdobili bočné fasády 12-poschodových panelákov a nedávno zmizla aj posledná z nich na Osuského ulici s názvom Mier. Práve tú chce nespokojný Petržalčan Kleibl obnoviť a zachovať aj pre budúce generácie. K tomu má pomôcť aj výťažok z predaja spomínaného sprievodcu, ktorý je v knižnej distribúcii.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM