Samospráva

Petržalka nesúhlasí so štatútom významnej investície pre HB Reavis

Ak mestská časť nebude môcť pre udelený štatút vyberať od developera miestny poplatok za rozvoj, príde o veľké peniaze.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka nesúhlasí so štatútom významnej investície pre HB Reavis
9
Galéria
Zdroj: HB Reavis

Petržalskí poslanci nesúhlasia, aby štát udelil štatút významnej investície súkromnej výstavbe na území mestskej časti. Obávajú sa totiž, že by tak mohla Petržalka prísť o desiatky miliónov eur z výberu miestneho poplatku za rozvoj. Poslanci o tom rozhodli na svojom utorňajšom (27.6.) rokovaní a petržalského starostu Vladimíra Bajana požiadali, aby ich stanovisko referoval Úradu vlády SR.

Petržalka nechce prísť o peniaze

Toto rozhodnutie sa priamo dotýka developera HB Reavis, ktorý sa v marci rozhodol požiadať štát o vydanie osvedčenia o významnej investícii pre skupinu projektov v Bratislave, v zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj, ktoré HB Reavis plánuje postaviť. Štatút môže podľa developera priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur. Štát o žiadosti ešte nerozhodol.

Petržalskí poslanci svoje rozhodnutie zdôvodňovali tým, že ak mestská časť nebude môcť pre udelený štatút vyberať od developera miestny poplatok za rozvoj, príde o veľké peniaze. „Súhlasím s tým, aby sme sa o svoje právo hlásili a dali jasne najavo, že toto územie chceme mať pod kontrolou a pri tak masívnej výstavbe chceme z neho aj získať financie na rozvoj,“ argumentoval poslanec Oliver Kríž. Poslankyňa Alica Hájková si nepraje, aby hocijaká stavba dostala takýto štatút, pretože petržalská samospráva príde o financie a možnosť rozhodovať.

Súkromná investícia

HB Reavis uviedol, že ak nebude žiadosť o významnú investíciu schválená, Bratislava, ale najmä Petržalka, príde o rozsiahle rozvojové projekty, investície, nové pracovné pozície a posilnenú infraštruktúru. „Bratislavčania a najmä Petržalčania tak vinou rozhodnutia konkrétnych poslancov prídu o nové železničné nástupište, parkovací dom, nadzemnú dráhu či okolitú infraštruktúru. Okrem toho sa spomalia plánované rozsiahle kancelárske aj rezidenčné projekty od viacerých developerov v zóne,“ povedala hovorkyňa developera Martina Jamrichová.

Zo strany HB Reavis ide podľa nej o súkromnú investíciu vo výške viac ako 60 miliónov eur do verejnej infraštruktúry, o ktorú prejavili záujem napríklad vo Varšave či v Londýne. Developer tvrdí, že je dnes predčasné špekulovať nad výškou poplatku za rozvoj, ktorý nie jasne stanovený ani metodikou, ani následnou distribúciou vyzbieraných prostriedkov. „Naše investície do dopravných riešení či infraštruktúry násobkami prekračujú akékoľvek odhady výšky poplatku,“ podotkla Jamrichová.

Investor je prekvapený, že konkrétni poslanci rozhodujú o tom, ako majú byť vynaložené jeho súkromné zdroje bez toho, aby mal možnosť vyjadriť sa. Reagoval tak na rozhodnutie petržalských poslancov neudeliť zástupcom HB Reavis počas zastupiteľstva slovo. „Skutočne máme pocit, že nejde o poplatky, ale zastavenie našej investície, a teda rozvoja Petržalky aj mesta,“ uviedla Jamrichová.

Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) pre TASR v máji uviedol, že rozhodnutie o udelení štatútu bude podmienené súhlasom zo strany bratislavského magistrátu, Petržalky a Ružinova. Posudzovanie žiadosti o udelenie významnej investície stále prebieha. Svoje stanovisko pripravuje aj hlavné mesto potom, čo sa k veci vyjadria odborné útvary magistrátu.

Stanica Nivy - vizualizácie
9
Galéria
Zdroj: HB Reavis
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM