Samospráva

Petržalka nečaká so založenými rukami. Uchádza sa o financie z grantov a dotácií

Minulý rok Petržalka získala 90-tisíc eur na rekonštrukciu strechy v DK Zrkadlový háj z Environmentálneho fondu a tiež peniaze na viacero ďalších projektov.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka nečaká so založenými rukami. Uchádza sa o financie z grantov a dotácií
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Petržalská samospráva má v pláne množstvo projektov, ktoré by mohli skvalitniť život v tejto najväčšej mestskej časti. No nie na všetky sú peniaze v rozpočte. Samospráva nečaká so založenými rukami. Uchádza sa o financie aj z rôznych grantov a dotácií.

Peniaze na rekonštrukcie

Vlani tak Petržalka získala 90-tisíc eur na rekonštrukciu strechy v DK Zrkadlový háj z Environmentálneho fondu. Z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dostala takmer 364-tisíc eur na rekonštrukciu priestorov v objekte ZŠ Turnianska, kde vzniknú 4 triedy MŠ pre 90 detí. Momentálne je vypísané verejné obstarávanie na dodávateľa. Materská škola by mala začať fungovať od januára budúceho roka.

Na rovnakom ministerstve sa petržalská samospráva uchádzala o financie na vybudovanie nových, prípadne modernizáciu už existujúcich odborných učební v 11 základných školách. Maximálna výška dotácie je 200-tisíc eur, do konca apríla by mali byť známe výsledky odborného hodnotenia a teda to, či a v akej výške dotáciu Petržalka dostane.

Z dotačnej schémy Bratislavského samosprávneho kraja Petržalka žiadala takmer 20-tisíc eur na rekonštrukciu umyvární a šatní pri bazéne v ZŠ Pankúchova. Výsledky by mali byť zverejnené do konca marca tohto roka. Z rovnakej schémy sme ešte v roku 2016 žiadali takmer 60-tisíc eur na vybudovanie exteriérového florbalového ihriska na Černyševského ulici, BSK nám ale pridelil len necelých 7-tisíc, čo bolo však na tento projekt primálo, tak sme museli túto dotáciu odmietnuť.

Obnovia aj ihriská

Tento rok Petržalka požiadala o takmer 2 400 eur na vybudovanie petangového ihriska na Holíčskej ulici z Nadácie VÚB. Z dotačnej schémy Úradu vlády SR sa mestská časť uchádza o financie na výmenu umelého trávnika na multifunkčnom ihrisku pri ZŠ Gessayova 2, na dobudovanie detského ihriska na Gessyovej ulici 22 a na nákup materiálno-technického vybavenia a športovej výbavy pre ZŠ Tupolevova.

Cieľom týchto projektov je zapájať všetky vekové kategórie obyvateľov Petržalky do športových aktivít a tým podporovať ich zdravý životný štýl. Spomínané projekty sú momentálne v procese hodnotenia.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM