Nina Táborská Samospráva

Petržalka mení pravidlá vybavovania petícií. Celý proces sa má skvalitniť

Mestská čast Bratislava - Petržaslka prichádza s pravidlami, ktoré pretvárajú celý proces, od doručenia petície až po jej vybavenie, na maximálne otvorený, s tým, že do ich vybavovania bude zapojený poslanecký zbor a výsledky šetrenia petícií budú každému prístupné na webe.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka mení pravidlá vybavovania petícií. Celý proces sa má skvalitniť
Zdroj: TASR

Petícia musí v prvom rade obsahovať predmet verejného alebo iného spoločného záujmu. Samozrejme, musí spĺňať všetky zákonom stanovené náležitosti. Keď aj niečo bude chýbať, toho, kto ju podal, vyzve mestská časť k odstráneniu nedostatkov. Ak je predmetom petície kompetencia miestneho zastupiteľstva, jej prešetrenie a vybavenie bude v rukách zastupiteľstva.

Za predpokladu, že predmetom petície je kompetencia starostu, ten o jej prešetrení bude informovať tak autorov ako i samotné miestne zastupiteľstvo.

Výsledok vybavenia petície oznámi mestská časť do 30 pracovných dní od jej doručenia alebo od odstránenia nedostatkov kontaktnej osobe. Mestská časť zverejní znenie petície bez podpisových hárkov ako aj prijaté uznesenie miestneho zastupiteľstva, respektíve písomné oznámenie o výsledku vybavenia petície na web stránke mestskej časti a to do 5 dní od vybavenia.

Prečítajte si tiež: Vedenie Dúbravky chce založiť investorský fond. Cesty v mestskej časti potrebujú súrne opraviť

V minulom roku boli mestskej časti adresované štyri petície. Rok predtým ich bolo sedem. „Pre nás nie je smerodajný počet doručených petícií, ale to, aby sme s obyvateľmi viedli permanentný dialóg, pretože Petržalka patrí nám všetkým,“ uvádza na margo petičných pravidiel starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Nové Zásady vybavovania petícií v podmienkach mestskej časti Bratislava-Petržalka prerokuje miestne zastupiteľstvo na svojom marcovom rokovaní, s tým, že platiť budú ihneď po schválení poslancami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM