Správy Samospráva

Petržalka chce regulovať celé územie medzi Mostom SNP a Mostom Apollo

Bratislavská Petržalka uvažuje nad vypracovaním územného plánu zóny pre celé územie medzi Mostom SNP a Mostom Apollo.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka chce regulovať celé územie medzi Mostom SNP a Mostom Apollo
Zdroj: TASR

Bratislavská mestská časť Petržalka chce vypracovať územný plán zóny (ÚPZ) pre celé územie medzi Mostom SNP a Mostom Apollo. Pôvodne samospráva navrhovala vypracovať štúdiu v lokalite Sad Janka Kráľa v okolí Starého mosta v súvislosti s investičným zámerom Greenpark, ktorý developer navrhoval na pozemkoch bývalého futbalového štadióna Artmedia.

Návrh bol stiahnutý

Miestni poslanci tak ešte v septembri 2016 prijali uznesenie, ich snahou bolo zachovať si verejnú kontrolu nad celý procesom prípadnej investičnej výstavby. Spolu s niektorými občanmi sa im nepáčila napr. estetická podoba vizualizácie návrhu, poukazovali na nevyužitý potenciál blízkosti mestského parku v rámci projektu a pochybnosti sa objavili aj pri dopravnej obslužnosti.

Návrhom na začatie obstarávanie ÚPZ sa tak mali miestni poslanci zaoberať na ostatnom rokovaní zastupiteľstva. Predložený materiál bol však nakoniec stiahnutý, a to z niekoľkých dôvodov. „Medzičasom, aj na základe avizovanej prípravy ÚPZ v lokalite, projektant celý návrh prepracoval. No pre krátkosť času s ním neboli oboznámení všetci poslanci,“ odôvodnil petržalský poslanec Juraj Kríž. Okrem toho sú niektorí z nich presvedčení, že by bolo vhodné rozšíriť územie o ďalšie parcely, ktoré by nová zonálna štúdia spracovávala.

Budú rokovať v júni

Podľa petržalského starostu Vladimíra Bajana je mestská časť momentálne v štádiu zadávania, teda úvahy o tom, či vôbec môže zadať navrhovanú štúdiu. „Poslanci musia zistiť, či je zo zákona možné to urobiť. Musia zrušiť staré uznesenie, zistiť od mesta a vlastníkov pozemkov, či súhlasia s tým, aby robili zonálku, teda vypísali štúdiu na pozemky mesta a iných vlastníkov, ktorí tam sú,“ skonštatoval Bajan.

Ak budú všetci poslanci s novým plánom investičného projektu oboznámení, predpokladá sa, že o návrhu na obstaranie ÚPZ by mohli rokovať v júni. „Ak dáme spusteniu ÚPZ zelenú, proces prípravy a obstarávania sa začne hneď a bude trvať niekoľko mesiacov,“ dodal Kríž.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM