Maros Palesch Rôzne

Petržalka chce mať po zime čisto

Intenzívne čistenie lokalít, ktoré má v správe mestská časť Bratislava - Petržalka, pokračuje aj tento týždeň.

Zamestnanci miestneho podniku Verejnoprospešných služieb (VPS) a dodávatelia prác pre mestskú časť Bratislava-Petržalka sa tento týždeň najviac sústredia na trávniky, kríky, terasy, podterasové priestory, verejné detské ihriská či školské areály.

V týchto dňoch dočisťovali miesta na Strečnianskej, Lietavskej, Topoľčianskej, Wolkrovej, Farského, Rovniankovej ulici, Námestí českého ľudu i Vlasteneckom námestí. Skontrolovali aj protihlukovú stenu na Rusovskej ulici, kde je nedoriešený vzťah k protihlukovej stene a k súkromnému pozemku. Spolu s ďalšími dodávateľmi prác zamestnanci VPS čistia brehy Chorvátskeho ramena.

Mestská časť komunikuje aj s Povodím Dunaja, ktorý je správcom vodného toku a v spolupráci s ním sa čistí aj okolie Chorvátskeho ramena – pracovníci odstraňujú odpad, vyhrabávajú staré lístie. Dokonca z ramena vytiahli veľký nákupný vozík na kolieskach. Denne do Zberného dvora dovezú od Chorvátskeho ramena za vlečku odpadu. Podľa správcu vodnú hladinu bude vhodné dočisťovať asi až v apríli.

Minulý týždeň niekoľko dní navyše zamestnala nelegálna skládka na nábreží Dunaja v lese, ktorý je v správe hlavného mesta, mestskej časti a podnikateľského subjektu. „Pracovníci petržalskej VPSky a aktivační pracovníci z tohto lesa vyviezli 30 ton odpadu a zaplnili celkom 12 veľkokapacitných kontajnerov. Mestskú časť to stálo približne 4 tisíc 500 Eur za odvoz a uskladnenie odpadu. Je až nepochopiteľné, že toto dokážu urobiť ľudia sami sebe“, povedal na margo skládky starosta Petržalky Vladimír Bajan a zdôraznil, že mestská časť výrazne upriamuje pozornosť aj na ostatných vlastníkov pozemkov a na zvýšenú kontrolu vyzýva aj mestských policajtov. Petržalská samospráva upozorňuje ostatných správcov nehnuteľností v mestskej časti, aby si skontrolovali poriadok na svojich pozemkoch a vykonali nápravu, čím sa vyhnú pokute vo výške až do 6 638 €. „Pokutujeme tak súkromníka ako aj hlavné mesto alebo jeho spoločnosti. Petržalčan nemôže doplácať nato, komu pozemok patrí a nemôže platiť upratanie za tých, čo na to kašlú“, dodal starosta V. Bajan

V prípade, že sa nemôžu o poriadok postarať vlastnými silami, vie mestská časť tieto práce zabezpečiť prostredníctvom miestneho podniku VPS avšak za úhradu.

K lepšej čistote v Petržalke má prispieť aj osadenie nových smetných košov, ktorých bude na celom území mestskej časti dvojnásobne viac.

Zdroj + foto: MČ Bratislava – Petržalka, Mária Grebeňová – Laczová

petrz
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM