Samospráva Samospráva

Petržalka by sa mala opäť rozrásť. Tentokrát o tanečné divadlo

Divadlo by mohlo stáť na tzv. pápežskej lúke, neďaleko kostola Sv. Rodiny, kúsok od Chorvátskeho ramena, v dostupnosti budúcej električky.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka by sa mala opäť rozrásť. Tentokrát o tanečné divadlo
Zdroj: Dnes24.sk

Predstava známeho tanečníka, choreografa a režiséra Jána Ďurovčíka o vlastnom divadle v najväčšej mestskej časti nadobudla jasnejšie kontúry. Petržalka teraz hľadá vhodný priestor. Starosta Bajan hovorí, že za dvadsať rokov svojho starostovania sa nestretol s tým, aby prišiel investor, ktorý by chcel za svoje peniaze postaviť práve divadlo.

Divadlo by mohlo stáť na tzv. pápežskej lúke, neďaleko kostola Sv. Rodiny, kúsok od Chorvátskeho ramena, v dostupnosti budúcej električky. „Územný plán tu dovoľuje budovať občiansku vybavenosť nadmestského významu a myslím si, že po dotvorení celého priestoru námestím so zeleňou a mestským mobiliárom by to mohla byť úžasná časť Petržalky,“ hovorí Bajan.

Divadlo namiesto obchodov

Napokon, divadlá sú často v mestách súčasťou centrálnych lokalít, vytvárajú a dotvárajú charakter daného priestoru. Na tomto mieste by bolo práve divadlo a nie nejaké obchody či služby podľa starostu dobrým nápadom. Zámer podporili aj niektorí miestni poslanci. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

Čítajte tiež: Ďalšia zelená plocha ustúpi výstavbe. V Petržalke vyrastie nový obchodný dom

„Koncept pána Ďurovčíka zapadá do nášho dlhodobého a strategického cieľa, vybudovať z Petržalky plnohodnotnú mestskú časť, ktorá vie ľuďom dať priestor na život, aktivity, šport a samozrejme aj na kultúru,“ uviedol zástupca starostu Michal Radosa.

Investícia už do existujúceho

Niektorí poslanci však vyjadrili obavy, aby sa vzácny priestor nestal miestom architektonicky nevhodnej budovy či nedostatku parkovacích miest, iným chýbal rozpracovanejší projekt či finančný zámer.

Padol aj návrh, či by pán Ďurovčík nemal radšej investovať do kultúrnych domov mestskej časti alebo že by mala mestská časť počkať na územný plán zóny, ktorý by malo realizovať hlavné mesto, čo však môže trvať ešte aj niekoľko rokov.

Poslanyňa E. Pätoprstá navrhla, aby mestská časť radšej počkala na divadlo LUDUS, ktoré by do dvoch rokov mohlo prísť do DK Lúky.

Pridaná hodnota pre Petržalku

„Je prirodzené, že pri tak významnej investícii na tak atraktívnom mieste si chce mestská časť ponechať vplyv na jej konečnú podobu či celkový charakter a zároveň si zadefinovať podmienky, za ktorých celý projekt bude podporovať,“ konštatoval prednosta miestneho úradu Miroslav Štefánik.

Požiadal preto poslancov, aby mu doručili konkrétne požiadavky či návrhy, ktoré do materiálu, ktorým sa bude zaoberať najbližšie zastupiteľstvo, zapracuje. Starosta zároveň avizoval vytvorenie pracovnej skupiny zloženej z poslancov zastupiteľstva, ktorí budú celý proces prípravy a realizácie tohto súkromného divadla sledovať, korigovať prípadné vzniknuté nejasnosti a riešiť problémy, ktoré vyvstanú.

„Ide o strategickú investíciu, ktorá môže priniesť Petržalke pridanú hodnotu,“ komentoval zámer 1. zástupca starostu Ján Bučan.

Miestna rada napokon odporučila miestnemu zastupiteľstvu prenájom pozemkov pre divadlo J. Ďurovčíka schváliť.

Poslanci sa na najbližšom rokovaní v utorok na budúci týždeň budú zaoberať aj záverečným účtom za rok 2015, stanoviskom mestskej časti k dvom návrhom VZN mesta a to o nakladaní s komunálnymi odpadmi a o používaní pyrotechniky. Ďalej budú rokovať o štyroch materiáloch, týkajúcich sa školstva ako aj o budúcnosti bytového fondu či územného plánu zóny Matador.

Čítajte tiež: "Petržalské Akty X: Neexistujúce chodníky – záhada, ktorá nemá riešenie ":http://bratislava.dnes24.sk/…senie-238386

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM