Nina Táborská Samospráva

Petržalka bojuje s odpadom: Čiernym skládkam by mali zamedziť zberné dvory. Nie vždy je tomu tak

Petržalský zberný dvor spracuje ročne viac ako 2900 ton odpadu. Najčastejšie ľudia dovážajú stavebný odpad, drevo a elektrické spotrebiče. Za uloženie odpadu na zbernom dvore obyvatelia Petržalky neplatia žiadne poplatky. Viete kde sa môžete zbaviť odpadu z vašej domácnosti?

Ilustračný obrázok k článku Petržalka bojuje s odpadom: Čiernym skládkam by mali zamedziť zberné dvory. Nie vždy je tomu tak
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

S príchodom jari narastá záujem verejnosti o služby zberného dvora. Táto služba je bezplatná a záujem dokazujú každoročne tony dovezeného odpadu.

Najčastejšie sa dováža stavebný odpad, drevo a elektrické spotrebiče, čo bolo v minulom roku len v Petržalke v celkovej hmotnosti 2 970 ton. Niekedy sa stáva, že ľudia dovezú aj nebezpečný odpad ako azbest, chemikálie, prípadne kontaminovanú výkopovú zeminu, čo prevádzkovateľ zberného dvora, Miestny podnik verejnoprospešných služieb musí odstúpiť na likvidáciu certifikovaným spoločnostiam.

V minulom roku bolo na zbernom dvore v Petržalke spomedzi všetkých druhov odpadu najviac odovzdaného odpadu z dreva, a to 900 ton. Za ním nasleduje odpad z betónu a rekonštrukčných prác a to v objeme takmer 600 ton.

Zberný dvor nemôže prevziať odpad ako je nerozobratý nábytok, uhynuté zvieratá, komunálny odpad, nebezpečný odpad, chemické látky, ale aj napríklad plasty a pneumatiky.

Za uloženie odpadu na zbernom dvore obyvatelia Petržalky neplatia žiadne poplatky. Táto bezplatná služba sa pre samotnú mestskú časť osvedčila aj preto, že je omnoho výhodnejšia, ako drahá likvidácia čiernych skládok.

Zberné dvory majú predchádzať tomu, aby nevznikali čierne skládky. Ľudia sú totiž schopný spraviť skládku kdekoľvek. Dôkazom sú aj Kapitulské dvory, ktoré by pokojne mohli byť premenované na Kapitulské smetisko. O tento priestor plný odpadu obývaný bezdomovcami sa má starať cirkev. Pozemok je v jej vlastníctve. V akom strašnom stave sa ale dvory nachádzajú sa dočítate v našej reportáži:

Čierne skládky a smetiská: Prečo je dôležité, aby mestské časti odvážali odpad

Zberný dvor na Čapajevovej ulici je verejnosti k dispozícii každý pracovný deň vrátane soboty, a to v čase od 8 h. do 18 h. Pri odovzdaní odpadu je dôležité sa preukázať občiansky preukazom. Zberný dvor nepreberá odpad od stavebných firiem.

Pozrite sa, kde všade sa môžete zbaviť odpadu vo vašej mestskej časti:

Viete kde sa zbaviť objemného odpadu? Čiernych skládok je v Bratislave viac než dosť. Pozor však na fotopasce

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM