Nina Táborská Samospráva

Petržalčania vyhrali: Z bývalej škôlky centrum pre bezdomovcov nebude

Z bývalej škôlky na Vyšehradskej ulici v Petržalke bezdomovecké centrum nebude. Takéto úvahy mali na magistráte hlavného mesta, avšak obyvatelia mali na vec iný názor a začala sa petičná akcia. Mestskí poslanci napokon zverili objekt do správy mestskej časti a budove bude opäť škôlka.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania vyhrali: Z bývalej škôlky centrum pre bezdomovcov nebude
Zdroj: Dnes24.sk

Úvahy s centrom pre bezdomovcov padli podľa primátora Milana Ftáčnika na rokovaní, ktoré bolo pracovné.

„Naše oddelenie sociálnych vecí vytypovalo v jednotlivých mestských častiach možné lokality, kde by centrum pre ľudí bez domova mohlo byť. Nebolo to prerokované v žiadnych orgánoch, ja som o tom ako primátor nevedel,“ podotkol primátor Ftáčnik.

Hlavné mesto má totiž prijatú koncepciu, ktorá má riešiť problémy bezdomovcov. „Počítame s tým, že v každom obvode vzniknú integračné centrá, teda denné centrá pre prácu s bezdomovcami a nocľahárne,“ priblížil primátor.

Spomedzi štyroch lokalít, ktoré našli pracovníci mesta v Petržalke, však neskôr budova bývalej škôlky vypadla. Bratislavský magistrát totiž dostal požiadavku od mestskej časti Petržalka, ktorá tam chce znova zriadiť škôlku. Aj preto dnes mestský parlament zveril objekt petržalskej samospráve.

Návrh uznesenia je formulovaný tak, že Bratislava ho dáva do správy mestskej časti na prevádzkovanie materskej školy a zriadenie školského dvora. „Takže, ak by aj mali úmysel, čo nemajú, že tam zriadia niečo iné, nemôžu to urobiť. Účel zverenia je jeden jediný. Ak to nebudú využívať na tento účel, musia to znovu vrátiť mestu,“ vysvetľoval primátor.

Mestská časť tiež nemôže objekt ďalej predať ani prenajať. Kým však bude znova škôlkou, musí ju samospráva zrekonštruovať.

Signatári, ktorí vyzbierali pod svoju petíciu 1783 podpisov, pripomínali, že bola skôr informatívneho, nie konfrontačného charakteru. Chceli na situáciu poukázať a podotkli, že v mestskej časti tento rok škôlky nemohli prijať 600 detí, ktorých rodičia o umiestnenie žiadali. „Bola by preto škoda budovu dať na iný účel,“ zdôrazňovali.

V súčasnosti sú deti v Petržalke umiestňované v 19 obecných materských školách, ale aj niekoľkých súkromných, cirkevných materských školách, ako aj detských centrách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM