Tlačové správy

Petržalčania dostanú workoutové, hokejbalové aj petangové ihrisko

Projekty v rozpočte presadila Mladá Petržalka, podľa lídra O. Kríža si Petržalčania zaslúžia viac priestorov na trávenie voľného času.

Ilustračný obrázok k článku Petržalčania dostanú workoutové, hokejbalové aj petangové ihrisko
Zdroj: PR

Bratislavská Petržalka na budúci rok obnoví hokejbalové ihrisko, vybuduje štvrtú pouličnú posilňovňu aj nové petangové ihrisko pre seniorov. Finančné krytie týchto projektov v rozpočte na budúci rok presadili členovia poslaneckého klubu Mladá Petržalka, zelení a nezávislí. Štvrté street-workoutové ihrisko v hodnote 20-tisíc eur pribudne na Bradáčovej ulici, za 30-tisíc eur kompletne obnovia hokejbalové ihrisko na Tupolevovej ulici. „Mladá Petržalka sa dlhodobo venuje aj podpore seniorov a na budúci rok pre nich tu v Petržalke vybudujeme petangové ihrisko za 3-tisíc eur, predbežne na Vyšehradskej ulici,“ uviedol predseda klubu a líder Mladej Petržalky Oliver Kríž. Budovanie priestorov vhodných na trávenie voľného času Petržalčanov patrí odzačiatku medzi priority tohto subjektu. Podľa O. Kríža je ich stále málo a Petržalčania si zaslúžia viac.

Mladej Petržalke sa dlhodobo darí presadzovať v rozpočte okrem investícií do športu aj projekty v sociálnej oblasti. Pre Petržalčanov spolu s poslankyňou Danielou Palúchovou presadili ďalších 36-tisíc eur na rozšírenie projektu Sociálny taxík. Na budúci rok mestská časť kúpi ďalšie vozidlo, ktoré bude mať aj špeciálny nakladač na invalidný vozík a bude prepravovať k lekárom alebo na úrady seniorov a zdravotne ťažko postihnutých z Petržalky.

Bratislava má iba niekoľko prírodných vodných plôch, pri ktorých sa v lete dá osviežiť. Jednou z nich je petržalské jazero Draždiak. Bratislavčania sa sťažujú, že jeho okolie je nie je dostatočne prispôsobené voľnočasovým aktivitám. Chýbajú hlavne verejné toalety, čo by sa na budúci rok malo zmeniť. „Náš klub presadil revitalizáciu najbližšieho okolia Draždiaka za 30-tisíc eur. Pribudnú kontajnerové toalety, sprchy a počíta sa aj s terénnymi úpravami na brehu,“ povedal predseda Klubu Mladá Petržalka, zelení a nezávislí Oliver Kríž.

Viac ako polovica rozpočtu – 20-miliónov eur, pôjde v Petržalke na budúci rok do školstva. Učitelia sú podľa O. Kríža profesijnou skupinou, ktorej spoločenský status je potrebné pozdvihnúť. Popri plošnom zvyšovaní platov učiteľov zo strany štátu prispeje na budúci rok svojim učiteľom aj Petržalka. Miestne školy dlhodobo trápi nedostatok pedagogických aj nepedagogických pracovníkov. Jedným z hlavných dôvodov je nedostatočné finančné ohodnotenie. Poslanci sa rozhodli pre budúci rok schváliť motivačné opatrenie – náborový príplatok. Každý nový pedagogický aj nepedagogický zamestnanec petržalskej materskej školy a nový nepedagogický zamestnanec petržalskej základnej školy dostane na budúci rok po trojmesačnej skúšobnej dobe a zmluve na jeden rok náborový príplatok vo výške 400–650 eur podľa pracovného zaradenia. „Takýmto spôsobom môžeme pozdvihnúť učiteľský stav aj všetkých ostatných zamestnancov v školstve,“ uviedol poslanec Kríž.

V rámci bratislavského mestského rozpočtu sa líder tímu Mladá Petržalka, ktorý je aj mestským poslancom, zasadil za miliónové investície do pokračovania opravy veľkých cestných ťahov, najmä Panónskej ulice a Dolnozemskej cesty. Mestské peniaze tiež pomôžu rekonštruovať petržalské priechody pre chodcov na bezbariérové. „Osobne ma však najviac teší, že sa konečne začne z mestských financií riešiť nebezpečná križovatka Rusovská cesta / Lenárdova. Do jej komplexného riešenia pôjde na základe projektu GIBu vyše 2 mil. eur,“ uzavrel poslanec Kríž.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: PR
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM