Rôzne

Petícia na podporu projektu triedenia PET fliaš u poslancov uspela. Čo bude ďalej?

Petícia na podporu ekologického projektu v Bratislave, ktorý je zameraný na špecializovaný zber PET fliaš priamo od spotrebiteľa, uspela u bratislavských mestských poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Petícia na podporu projektu triedenia PET fliaš u poslancov uspela. Čo bude ďalej?
Zdroj: TASR

Tí petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 5-tisíc občanov, zobrali na svojom aprílovom rokovaní na vedomie a požiadali primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby pripravil možnosti spolupráce so spoločnosťou Renviro, ktorá projekt realizuje už niekoľko mesiacov v Petržalke.

Jej konateľ Pavel Škultéty takéto uznesenie mestského zastupiteľstva vníma ako úspech. „O spoluprácu s hlavným mestom máme samozrejme záujem,“ priblížil. Petícia na podporu projektu Renviro bola odovzdaná hlavnému mestu v novembri 2014. Občania v nej žiadali hlavné mesto o realizáciu tohto projektu.

Mesto vs. firma Renviro

Mestskí poslanci boli ale na aprílovom zastupiteľstve zo strany pracovníkov magistrátu upozornení, že tento projekt nie je v súlade s platným všeobecným záväzným nariadením mesta Bratislavy a ustanoveniami zákona o odpadoch, pretože vyzbierané PET obaly z domácností, škôl či súkromných spoločností sú komunálnym odpadom. Podľa zákona o odpadoch môže na území obce zber komunálneho odpadu zabezpečovať len ten, kto má s obcou na túto činnosť uzatvorenú zmluvu, ak si ju nezabezpečuje sama.

Bratislavská samospráva tvrdí, že firma Renviro si túto zákonnú povinnosť odmietla splniť. Oddelenie životného prostredia a mestskej zelene malo iniciovať aj pracovné stretnutie s jej konateľom.

„Cieľom stretnutia malo byť predstavenie projektu konateľom spoločnosti Renviro a zároveň mal byť konateľ spoločnosti oboznámený s podmienkami uzatvorenia zmluvy podľa zákona o odpadoch,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Podľa magistrátu spoločnosť pozvanie na stretnutie i uzatvorenie zmluvy odmietla a obaly z plastov, vyzbierané priamo od obyvateľov, nepovažuje za komunálny odpad.

Vyhlásenia o odmietnutí rokovania s oddelením životného prostredia a mestskej zelene, pretože sa v projekte nenakladá s komunálnym odpadom, pokladá Škultéty za nepravdivé. Zároveň tvrdí, že ani prvý kontakt nemal byť iniciovaný zo strany oddelenia.

„Naša spoločnosť je určite ochotná, dokonca víta podpísanie zmluvy s obcou,“ konštatuje. Otázkou právnej problematiky sa podľa jeho slov zaoberá advokátska kancelária.

Zber PET fliaš ako finančný prínos

Cieľom podľa Škultétyho je otvoriť dialóg s hlavným mestom a nájsť cestu spolupráce, ktorá bude výhodná pre Bratislavu a jej obyvateľov. Taktiež tvrdí, že projekt na zber PET fliaš predstavuje pre hlavné mesto finančný prínos, pretože v rámci spolupráce s magistrátom navrhuje firma uhrádzať samospráve príspevok z každej vyzbieranej tony fliaš na území Bratislavy. Podporiť sa má aj edukačná činnosť, motivovanie obyvateľov triediť odpad či ochrana životného prostredie.

Projekt bol spustený už v novembri minulého roka v bratislavskej Petržalke. Zber fliaš je bezplatný a realizovaný priamo od spotrebiteľov, ktorí majú prehľad o výsledkoch zberu.

Obyvatelia sú následne za vyzbierané množstvá kvartálne odmeňovaní do fondu prevádzky, údržby či opráv. Na revitalizáciu sídlisk dostane z vyzbieraných fliaš príspevok aj mestská časť Petržalka, ktorá má do roku 2018 podpísanú so spoločnosťou Renviro zmluvu o spolupráci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM