Nina Táborská Rôzne

Peter Veľký sa vracia do Bratislavy. Na jeho počesť vyrastie nová pamätná tabuľa

Na budove Slovenského národného múzea pribudne nová pamätná tabuľa na počesť návštevy ruského cára Petra I. Veľkého. Slávnostne ju odhalia 16. októbra. Jej autorom je akademický sochár Alexander Bence. Peter I. Veľký navštívil hlavné mesto pred 316 rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Peter Veľký sa vracia do Bratislavy. Na jeho počesť vyrastie nová pamätná tabuľa
Zdroj: TASR

„Je historicky potvrdené, že Peter Veľký bol v našom meste a odtiaľ si zobral domov štyroch lodných majstrov. Prístav bol v blízkosti múzea, preto bude tabuľa v troch jazykoch na našej budove,“ zdôvodnil generálny riaditeľ SNM Viktor Jasaň.

Tabuľu na počesť návštevy ruského cára Petra I. Veľkého slávnostne odhalia 16. októbra. V Bratislave bol cár pred 316 rokmi na tri dni. Autorom pamiatky je akademický sochár Alexander Bence.

Peter Veľký sa vracia do Bratislavy

Podľa riaditeľa Ruského centra vedy a kultúry v Bratislave Sergeja Ivanoviča Žigalova už dlhšie pripravujú projekt Peter Veľký sa vracia do Bratislavy. Okrem odhalenia pamätnej tabule za účasti významných ruských osobností bude výstava o Petrovi Veľkom v ich centre a nebude chýbať ani kultúrny program.

„Peter Veľký počas svojej 500-dňovej ceste po Európe neprišiel do Bratislavy náhodou. Cielene navštevoval hlavné mestá a k nášmu mal citový vzťah. Už ako chlapec si svoju pevnosť pomenoval Prešpork a chcel ho navštíviť. Zaujímala ho lodná doprava, čo bola súčasť jeho politiky, ktorú realizoval. Napríklad po dobytí Čierneho mora, keď bol prístup k nemu zabezpečený Ruskom, existovala Čiernomorská dunajská flotila, ktorá organizovala obchod aj na našom území,“ zdôvodnil vedúci Katedry všeobecných dejín Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, historik Miroslav Daniš.

Vedúci odboru kultúry bratislavského Starého Mesta Ernest Húska pripomenul, že Peter Veľký sem neprišiel ako dobyvateľ, ale ako žiak sa prišiel učiť. A takáto osobnosť, podobne ako iné, si zaslúži mať pamätnú tabuľu.

Európske veľmoci

Peter I. Veľký, celým menom Peter Alexejevič z rodu Romanovcov sa narodil v Moskve (1672), bol od roku 1682 až do svojej smrti ruský cár a od roku 1721 ruský imperátor. Preslávil sa snahou modernizovať Ruskú ríšu v politickom, ekonomickom aj kultúrnom smere.

Rusko za neho vstúpilo medzi skutočné európske veľmoci. V roku 1697 sa v utajení vydal na cesty do západoeurópskych krajín, kde sa zoznámil s technickým pokrokom pri stavbe lodí.

Navštívil Holandsko, Anglicko a Uhorsko. Kontaktoval sa s významnými vojenskými a politickými osobnosťami, vedcami, umelcami, technikmi a pozval ich do Ruska, kde sa mali podieľať na celkovej modernizácii krajiny. Okrem iných nových vecí založil Petrohrad, kde v roku 1725 zomrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM