Správy

Peniaze na rekonštrukciu cesty medzi Malackami a Rohožníkom sú schválené

Cesta tretej triedy medzi Malackami a Rohožníkom by sa mala začať opravovať na začiatku roka 2018.

Ilustračný obrázok k článku Peniaze na rekonštrukciu cesty medzi Malackami a Rohožníkom sú schválené
8
Galéria

Cesta tretej triedy medzi Malackami a Rohožníkom by sa mala začať opravovať na začiatku roka 2018. Predsta­vitelia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) to uviedli počas pracovného výjazdu na Záhorí, na ktorej prezentovali aj aktuálny stav príprav rekonštrukcie zdevastovanej komunikácie.

Milióny z eurofondov

Predseda BSK Pavol Frešo uviedol, že na modernizáciu „najviac zaťaženej cesty v Bratislavskom kraji“ sa kraju podarilo vybaviť takmer osem miliónov eur z eurofondov. „Zmluva je podpísaná, všetko je schválené, začneme s verejným obstarávaním na zhotoviteľa stavby,“ vyhlásil Frešo.

Komunikácia má byť po rekonštrukcii o takmer 4 metre širšia, čo umožní jej prekategorizovanie na cestu druhej triedy, vozovka by sa mala stať odolnou voči frekventovanej premávke nákladnej dopravy. „Stane sa z nej nerozbitná betónová cesta, totálne moderná tak, ako máme teraz v tuneli Sitina alebo na rakúskych diaľniciach,“ povedal Frešo, ktorý chce aj so starostom Rohožníka Petrom Šváralom informovať samosprávy všetkých dotknutých obcí v okolí o tom, na čo je potrebné sa počas predpokladanej rok trvajúcej rekonštrukcie pripraviť.

Projekt

Ako dobrú správu nielen pre svoju obec, ale pre celý región vníma pripravovaný začiatok rekonštrukcie i starosta Rohožníka Peter Šváral. „Verím, že to prispeje k bezpečnosti i pohodliu cestovania, ale vlastne to prospeje aj firmám, ktoré tu sú a ktoré túto cestu potrebujú na odbyt svojich tovarov a materiálov,“ upozornil starosta Rohožníka, ktorý je taktiež krajským poslancom.

V rámci celkovej výšky výdavkov tvoria zdroje Európskej únie 50 percent (3 929 877,85 e­ura), 45 percent bude financovaných zo štátneho rozpočtu (3 536 890,06 e­ura), piatimi percentami projekt spolufinancuje BSK (392 987,78 eura). Projekt je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci prioritnej osi venujúcej sa doprave v regióne a riadiacim orgánom programu je Ministerstvo pôdohospodárstva rozvoja vidieka SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM