Tomáš Stupavský Rôzne

Pellegrini dal pokyn na vytvorenie odbornej komisie pre garáže. Tá sa má zísť do dvoch týždňov

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Peter Pellegrini (Smer-SD) vydal pokyn na urýchlené vytvorenie odbornej komisie zloženej z archeológov, architektov a reštaurátorov. Komisia má posúdiť zásadné otázky súvisiace s archeologickými nálezmi a stavebnou činnosťou na Bratislavskom hrade.

Ilustračný obrázok k článku Pellegrini dal pokyn na vytvorenie odbornej komisie pre garáže. Tá sa má zísť do dvoch týždňov
Zdroj: TASR

Pellegrini chce občianskej iniciatíve SOS Bratislavský hrad ponúknuť, aby do komisie nominovala aj svojich expertov. Informoval komunikačný odbor NR SR. Odborná komisia by sa podľa komunikačného odboru mala zísť najneskôr do dvoch týždňov.

SOS Bratislavský hrad totiž žiadal vytvorenie odbornej komisie, ktorá by architektonický projekt stavebných prác na Bratislavskom hrade prehodnotila. Taktiež požadovala pozastavenie výstavby podzemných garáži či aby tu nájdené unikátne keltsko-rímske archeologické nálezy boli dôstojne prezentované.

Aktivitu občianskej iniciatívy podporilo aj združenie Krásy pamiatok na Slovensku, a to zorganizovaním protestu pri NR SR v piatok (27. 2.).

Zástupcov protestujúcich nečakane pozval do parlamentu Pellegrini, aby im generálny projektant stavby Ivan Masár a vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan vysvetlili priebeh obnovy hradu, aj to, ako zostanú nájdené unikátne keltsko-rímske nálezy ochránené.

Obe strany sa vtedy dohodli na presunutí diskusie na odbornú úroveň. Guspan aktivistov ubezpečil, že k devastácii nájdených pamiatok nedôjde a ich prezentácia bude dôstojná.

Proti výstavbe garáži na Bratislavskom hrade a za zachovanie archeologických nálezov protestovali aktivisti i odborná verejnosť pred NR SR aj začiatkom decembra 2014. Aj vtedy iniciátorov protestu pozval Pellegrini do parlamentu.

Prečítajte si tiež: Ďalej neprejdete! Odkázali aktivisti stavebným autám a bránili vstup do areálu vlastným telom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM