Nina Táborská Samospráva

Dnes sa začala jeseň: Toto je päť najdôležitejších udalostí, ktoré prinesie Bratislavčanom

Viete čo všetko prinesie jeseň v Bratislave? Prestavby, sľuby a očakávania. Aj tak by sa dal zhrnúť tohtoročný jesenný program. Okrem komunálnych volieb, prísľubu, že sa začne rekonštrukcia Hlavnej stanice, či dokončí oprava električkovej trate, sa môžete tešiť aj na kultúru.

Ilustračný obrázok k článku Dnes sa začala jeseň: Toto je päť najdôležitejších udalostí, ktoré prinesie Bratislavčanom
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislava sa dnes prebudila do jesennej rovnodennosti, a všetci dúfajú, že sa prebudí aj mesto so spoločnosťou Transprojekt, investorom projektu prestavby Hlavnej stanice. Pozrite si prehľad vecí, ktoré nás na jeseň (snáď) neminú.

1. Nekonečný príbeh Hlavnej stanice

Na jeseň by mala začať najviac očakávana prestavba – rekonštrukcia Hlavnej stanice. Vstupná brána do hlavného mesta je veľkou hanbou už dlhé roky.

Ako naposledy pre Bratislava24.sk povedal primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, ak sa má všetko podľa plánov stihnúť, stavať sa musí začať do konca septembra 2014. Ostáva teda ešte zopár dní.

Ale na druhej strane, o začatí rekonštrukcie sa už hovorilo mnoho razy a vždy bol výsledok rovnaký – nulový. Tak počkajme, možno nás investor tentoraz príjemne prekvapí.

2. Oprava električkovej trate

Komplexná oprava plánovanej časti električkovej trate, v úseku od obratiska pri Hlavnej stanici po budovu Ministerstva financií SR, bude podľa Dopravného podniku Bratislava dokončená do 15. novembra. Tento dátum sa ľahko pamätá, v rovnaký deň budú aj komunálne voľby, čo vraj spolu nesúvisí…

Práce sú rozdelené do troch etáp. V prvej sa opraví obratisko, v druhej etape sa práce rovnakého rozsahu presunú na úsek od obratiska po zastávku na nám. Franza Lizsta a v poslednej etape sa zrekonštruuje úsek od Čajkovského po Kýčerského ulicu.

3. Komunálne voľby

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška vyhlásil voľby do orgánov samosprávy miest a obcí na sobotu 15. novembra.

Inšpirujte sa, z koho si budeme vyberať starostov v mestských častiach Bratislavy a kto sú vlastne kandidáti na primátora?

Čakajú nás však nielen voľby, no najmä volebná kampaň. Niektorí sa už tešia na pivo a párky zdarma, iní sa desia špiny, ktorú zas na seba kandidáti nahádžu. Zaujímavé bude sledovať aj volebnú účasť, ktorá na Slovensku už roky klesá.

4. Nový Starý most

Na jeseň by mali pokračovať obnovené práce na Starom moste, ktoré boli na dva mesiace prerušené.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu súčasťou 1. etapy budovania Nosného dopravného systému. Aj keď v tejto chvíli to skôr vyzerá na „nebudovanie“… Práce na Starom moste meškajú už dva mesiace a ukončenie projektu posunuli.

5. Kultúra

Aby ale nebola reč len o prestavbách a sľuboch, Bratislava je zaplavená billboardmi, že mesto navštívi megahviezda. 19. októbra v Slovnaft Aréne vystúpi hviezda 80-tych rokov Kylie Minogue. To je tá, ktorá vyspevovala, že „I Should Be So Lucky“.

Okrem toho sa môžu obyvatelia hlavného mesta tešiť napríklad na Jazzové dni, Bienále Animácie a po úspechu nultého ročníka sa v októbri do hlavného mesta vráti aj festival Waves, ktorý sa bude konať už 3. októbra.

Nezabudnite, že už tento týždeň štartuje aj Staromestský beerfest a aktuálne prebieha aj Bratislava Design Week.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM