Alexandra Húsková Samospráva

Pasportizácia vyhradených parkovacích miest v Dúbravke úradníkov prekvapila. Priniesla desaťtisíce eur do pokladnice mestskej časti

Dúbravka v lete rozbehla pasportizáciu vyhradených parkovacích miest. Keďže na úrade neexistoval takmer žiadny systém a evidencia vyhradených parkovacích miest, vedenie sa rozhodlo zmapovať všetky parkovacie plochy. Výsledkom sú desaťtisíce eur v pokladnici mestskej časti.

Ilustračný obrázok k článku Pasportizácia vyhradených parkovacích miest v Dúbravke úradníkov prekvapila. Priniesla desaťtisíce eur do pokladnice mestskej časti
Zdroj: Dnes24.sk

Najskôr vyšli do ulíc brigádnici, spisovali a skontrolovali každé vyhradené parkovacie miesto v bratislavskej Dúbravke.

Následne úradníci z oddelenia územného rozvoja a životného prostredia urobili poriadok v zapisovaní a kontrole vyhradených parkovacích miest a kontaktovali tých, ktorí parkovacie miesto nemali v poriadku.

Prečítajte si aj: Prehľad parkovacích miest v Dúbravke prekvapil. Mnohé mali iných užívateľov, prípadne neboli zaplatené

Výsledky pasportizácie prekvapili

V minulosti sa totiž vyhradené miesta v Dúbravke nezapisovali do systému, evidencia takmer neexistovala. To sa podarilo zmeniť a spolu s poriadkom získala Dúbravka do rozpočtu peniaze, ktoré jej roky „utekali“.

„Vďaka pasportizácii parkovacích miest sme do rozpočtu priniesli takmer 60-tisíc eur,“ upresnil vicestarosta Dúbravky Ľuboš Krajčír. „Mestská časť tak prichádzala o značnú sumu peňazí, odhadom sme rátali so sumou 20-tisíc eur.“

„Dobrou správou okrem peňazí a poriadku je, že sa v mestskej časti viaceré vyhradené parkovacie miesta uvoľnili, čakacia doba na pridelenie miesta sa tak výrazne skrátila,“ informovala Lucia Marcinátová, hovorkyňa MČ Dúbravka..

Ide o také miesta, na ktorých obyvatelia parkovali bez predĺženia povolenia na vyhradené parkovacie miesto.

Získané prostriedky poslúžia na vytvorenie nových parkovacích miest

Peniaze, ktoré mestská časť získala, chce použiť aj na vytvorenie nových parkovacích miest. Práve to plánuje Dúbravka v súvislosti s parkovaním v najbližšom roku.

Ďalším plánom podľa vicestarostu Ľuboša Krajčíra je vizuálne sprehľadniť a zjednotiť vyznačovanie vyhradených parkovacích miest.

Aktuálne úrad vyzýva obyvateľov, ktorí majú na vyhradenom parkovacom mieste tabuľu s iným evidenčným číslom, alebo ju neodstránili, hoci za miesto neplatia, nech tak urobia.

Mestská časť totiž chystá do konca roka kontrolu takýchto miest a aj sankcie.

Úrad tiež pripomína obyvateľom, ktorým do 31. decembra končí platnosti parkovacej kartičky, aby nezabudli požiadať o predĺženie a ďakuje, že aj vďaka Dúbravčanom sa situácia v statickej doprave zlepší.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM